Regjeringen deler nå ut 2 millioner kroner til kommunale prosjekter som legger til rette for at ungdom mellom 12 og 25 år kan høste erfaringer fra fiskeryrket. Departementet har mottatt 10 gode søknader og alle har fått støtte. Helgelandskommunene Herøy, Lurøy og Meløy er tre av ti kommuner som har søkt og får støtte. 

Støtten til ti kommuner betyr at over hundre ungdommer kan få prøve seg på havet i sommer.

- Det er viktig for rekrutteringen til fiskerinæringen at flere unge jenter og gutter får prøvd seg på havet. Gjennom disse kommunale prosjektene får også ungdom som ikke har kontakter i næringa mulighet til å prøve seg som fiskere, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding fra nærings- og fiskeridepartementet.

- Her har kommunene gjort en solid innsats for å få på plass disse prosjektene på kort tid, sier fiskeri- og havministeren.

I søknaden fra Herøy kommune legges det opp til at det skal hyres inn tre båter som kan ta 2-4 ungdomsfiskere hver. De tre fartøyene skal være rigget for forskjellig fiske og at det skal være en turnus på 3x3 uker, hvor de til enhver tid ungdomsfiskere får rullere en uke på hver driftsform. 

Samarbeidspartnere vil være Herøy kommune og Seløy Fisk, samt 3 lokale fiskere med fiskefartøy passende til tiltaket. Fisken er garantert å kunne bli levert til fiskemottaket Seløy Fisk AS. 

Kommunedirektør John Arne Andersen setter stor pris på at kommunen har blitt tildelt støtte til prosjektet. Han opplyser samtidig at i og med at dette er en offentlig anskaffelse så må det gjennomføres en utlysning for å få tak i fiskebåter til prosjektet. Det må også arbeides med å få tak i ungdom som ønker å delta.

Saken skal behandles i formannskapsmøte 8. juni og senere i kommunestyret 13. juni og tiskuddet på kroner 200 000 forutsetter at kommunen også bevilger det samme, og at samarbeidspartner Seløy Fisk går inn med 50 000 kroner. Totalsummen til prosjektet er dermed på 450 000 kroner.

I søknaden står det at hensikten med prosjektet er å bidra til fortsatt rekruttering av ungdom inn i fiskeriene, slik at kommunen fortsatt kan være en fiskerikommune, der høsting av havet føres videre som næring. Mye av denne kunnskapen dør bort med dagens generasjon.

Planen er at prosjektet skal realiseres i sommer og derfor må kommunen allerede nå sette i gang arbeidet.

- Av tidsmessige årsaker må vi forutsette at kommunestyret sier ja for å komme i mål, opplyser kommunedirektør John Arne Andersen.