En vinterdag i januar 1901 drar Greger Nilsen fra Herøyholmen ut i en liten nordlandsbåt for å levere post til folket i Sandsundvær, et lite fiskevær langt ute i havet. Greger er sønn av Karen og Nils i Fagervika - småkårsfolk som er vant til å kjempe mot både naturkrefter, undertrykkelse og fattigdom. For slik er situasjonen for folk flest: Det er andre som sitter med makta og bestemmer.

Timer senere blir Greger vitne til en katastrofe som skal komme til å prege øysamfunnet i generasjoner. Hele 34 mennesker dør i et forrykende uvær. Greger er blant dem som må frakte likene inn til Herøy kirke.

Hvordan var det å bo og arbeide i et fiskevær på Helgelandskysten mot slutten av 1800-tallet? Hva levde folk av? Og hvordan kom de seg gjennom både indre og ytre stormer?

Med Nordstjernen som bumerke er en sterk og helstøpt dokumentarroman om Vidar Johan Skagens forfedre. Med denne boka reiser han et stolt minnesmerke over kystfiskerne og deres harde kamp for tilværelsen. Det vakre forsidemaleriet er laget av Karl Erik Harr.

Brukt to år på boka
Vidar forteller at han har brukt to år på å få romanen ferdig.

- Det er mye som skjer i boka og mange episoder som blir tatt opp. Selv om den handler en del om familien min er den ikke ment å være en familiebok. Man får et innblikk hvordan livet var i den tiden, og kan derfor egentlig handle om hvem som helst som tok opp kampen for fattigfolk. Det var noen få som satt og bestemte alt og ofte underkuet folk. Folk måtte derfor ofte stå med lua i hånda for å få noe. Mange vet ikke hvordan folk har slitt, og da kanskje spesielt ungdommen som vokser opp i dag. Jeg tror derfor dette kan være en spennende historie, sier Skagen.

Lanseres i Herøy 23. november
Vidar Skagen vil komme til Herøy 23. november kl. 18.00 og presentere sin debutroman på biblioteket kl. 18.00. 

Vidar Johan Skagen er oppvokst i Herøy på Helgeland. Han har tidligere arbeidet som daglig leder innen reiseliv, og som ansatt ved ulike folkehøgskoler. «Med Nordstjernen som bumerke» er Skagens debutroman.

Les mer om bokprosjektet til Vidar på www.skagenbok.no