- Dette er brudd på de avtaler vi har hatt med Helgelandssykehuset, hvor vi var enige om hvordan ambulansetilbudet skulle være i Herøy og Dønna.

Uryddig Helgelandssykehuset kan ikke opptre så uryddig som dette, sier en harm herøyordfører Arnt Frode Jensen.

Like oppgitt er hans kollega på Dønna, Anne Sofie Mathisen.

- Dette er meget beklagelig i disse samhandlingstider. 

Ikke trygg og forutsigbar Og jeg kan ikke se at Helgelandssykehuset kan dekke Dønna og Herøys behov for en trygg og forutsigbar tjeneste.

Prosessen som har vært gjennomført skapte forventninger i både Herøy og Dønna om at vi skulle få et minst like godt tilbud som før.

Liv og død Så kommer dette utspillet som er noe helt annet.

Dette har med liv og død å gjøre og er meget alvorlig, understreker ordfører i Dønna Anne Sofie Mathisen til Herøyfjerdingen.

Ba om møter samme dag Tirsdag ba Helgelandssykehuset om å få møte Dønna og Herøy kommuner samme dag.

Klokken 12 tirsdag ble første møte gjennomført på rådhuset på Dønna, og to og en halv time senere ble tilsvarende møte gjennomført på rådhuset i Herøy.

Her fikk de kommunenes administrasjon beskjed om at den nye ambulansebåten fra 1. mai blir flyttet til Lurøy og at det blir plassert i brukt skyssbåt på Bjørn.

Pasienttransport via ferje Og videre at pasienttransporten skal foregå med ambulansebil via ferje til sykehuset i Sandnessjøen når situasjonen ikke er akutt.

Foreløpig vet ikke kommunene hvilken ”brukt skyssbåt” som blir plassert på Bjørn.

De to ordførerene understreker at de her vil gjøre felles sak for å beholde ambulansebåten på Bjørn.

Løfter saken opp - Vi kommer til å ta kontakt med ledelsen ved Helgelandssykehuset.

Dersom ikke det fører fram går vi høyere opp til Helse Nord og eventuelt til statsråden, sier Arnt Frode Jensen til Herøyfjerdingen.

Felles sak Anne Sofie Mathisen legger til at de to kommunene planlegger et felles formannskapsmøte i neste uke på saka.

Bakgrunnen for flyttingen er det som Helgelandssykehuset kaller nye forutsetninger, ettersom legevaktsamarbeidet i nordre område er skrinlagt og et dagbåtkonsept i samme område ikke er aktuelt.

Effektivisere Helgelandssykehuset ønsker å effektivisere ressursbruken og som underlag for dette har de lagt ved en kopi fra en fem år gammel sak fra Herøyfjerdingen.

Her skrev vi at Herøygutten ble lite brukt etter at den ble flyttet fra Herøy til Dønna.