- Distriktsfientlig kommunikasjon

anne_lise_03
Anne Lise Gjengaar har opplevd hvor vanskelig kommunikasjonen kan være i distrikts-norge. - Vi klarer aldri å øke bosettingen om vi ikke får bedret samhandlingen mellom for eksempel NSB og busselskapene, sier hun.
- Det er det elendige systemet jeg vil sette søkelyset på, ikke personene oppi dette.   Jeg vet at for eksempel ferjemannskap og andre ansatte oppi dette gjør så godt de kan og har beskjeder fra høyere hold å forholde seg til, sier Anne Lise Gjengaar til Herøyfjerdingen.   Hun var sist uke ute på reise hvor hun benyttet både jernbane, buss og selvsagt ferje. Etter den opplevelsen bestemte hun seg for å sende leserbrev til avisene.   - På mange måter oppleves det som vi har mange "stater i staten", og hvor de enkelte kommunikasjonene ikke har noe som helst ansvar for å kommunisere med hverandre, sier Gjengaar til Herøyfjerdingen.   Under kan du lese om hennes opplevelser sist uke.  

Distriktenes verste fiende!

 

Etter å ha vært på reise med både fly og tog, gjør en sine erfaringer på hva det vil si å bo i distriktet.

 

Ikke rart at Widerøe skårer høyt i passasjertall.

 

Da flyet ikke fikk landet på Stokka den 20.02.2010 på grunn av været, og at det i tillegg var lørdag med få avganger, var det imponerende å oppleve den hjelpsomhet som ble vist av skrankepersonell.

 

Så TUSEN TAKK for at dere er så imøtekommende. Det er alltid hyggelig å sjekke inn på Stokka flyplass.

 

Ikke imponert over kommunikasjon til øyene

Kommunikasjonslinjene mellom Mosjøen og øyene Herøy og Dønna derimot, er jeg ikke like imponert over. Pga ras på strekningen mellom Mosjøen og Trofors, ble det i forrige uke, naturlig nok forsinkelser på toget fra Trondheim til Mosjøen, ettersom passasjerene måtte fraktes i buss fra Trofors.

 

Konduktøren kom og beklaget at de ikke klarte å holde ruten, og at vi dermed ikke ville komme oss fra Mosjøen før flere timer senere.

 

I utgangspunktet tok jeg det som en selvfølge at bussen til Sandnessjøen korresponderte med toget, men der tok jeg feil.

 

Ordne opp i selv

Jeg ringte da til bussen for å få den til å vente en halv time når situasjonen var slik den var, men NEI, de var ansatt av fylkeskommunen, så dette måtte bare Staten og NSB ordne opp i selv.

 

At det oppmuntres til å kjøre tog for å spare miljø blir en stor vits når en er avhengig av å komme seg videre.

 

Et lignende tilfelle er at siste ferge ikke venter på bussen fra Mosjøen. (Den som ”korresponderer” med kveldstoget sørfra).

 

Ventet ikke 10 minutter

I et konkret tilfelle rakk de reisende bussen, men måtte leie seg inn på hotell fordi de kom 10 minutter for sent til siste ferge. Dette på tross av at skipperen om bord var blitt høflig anmodet om å vente på bussen.

 

Vi som bor i distriktet er prisgitt at det sitter politikere som er i stand til å ivareta våre interesser med hensyn til fremkomstmidler.

 

Skal vi få folk til å bosette seg i, eller besøke distriktene, må vi forvente at fylkeskommunen og staten klarer å samarbeide. Resultatet burde være en rutetabell som gjør det mulig å reise med ettermiddagstoget fra Trondheim og samtidig rekke siste ferje hjem til Herøy/Dønna.

 

Dagens kommunikasjonsløsning er distriktenes verste fiende!

 

Anne-Lise A. Gjengaar

anne_lise_03
- På mange måter oppleves det som vi har mange "stater i staten", og hvor de enkelte selskapene ikke har noe som helst ansvar for å kommunisere med hverandre, sier Gjengaar til Herøyfjerdingen.

Annonser