"En større bilulykke med ukjent antall skadde har funnet sted i Herøy" Denne meldingen kan når som helst komme inn til brann-, politi og helseressursene i Herøy og Dønna kommune. Det er heldigvis få ulykker, men det er alltid behov for samtrening mellom nødetatene for at man skal være best mulig forberedt når situasjonen krever det.

Denne uken arrangerte derfor Stiftelsen Norsk Luftambulanse TAS (Tverretatlig Akuttmedisinsk Samarbeid) Fagdag for utrykningsetatene i Herøy og Dønna kommuner, nettopp for at de skal være bedre rustet til å møte de store ulykkene. Den teoretiske delen av kurset ble arrangert på Herøy skole mens den praktiske delen ble gjennomført i småbåthavna på Herøy Marina.

Det var rundt 40 som deltok på fagdagen med deltakere fra brannvesenet i Herøy og Dønna, ambulansetjenesten (Herøy, Dønna, Sandnessjøen), lege, politi og ambulansebåten fra Redningsselskapet. Det deltok også 8 markører fra Helsefag ved Sandnessjøen videregående skole.

Lang erfaring
Kursleder Morten Wagerlie opplyser at dette er en fagdag som Stiftelsen Norsk Luftambulanse arrangerer etter samme mønster over hele landet.

- Selve kurset er gratis og vi har holdt på med slike kurs siden 1999. Hensikten er å øve samhandlingen mellom politi, brann og ambulanse. Målet er å bedre kommunikasjonen mellom de ulike etatene for å spare liv. Spare tid = Spare liv, sier Wagerlie.

Ny forenklet metode for hurtigfrigjøring
Under øvelsen ble det øvd på en forenklet metode for å frigjøre de skadde personene fra bilene. Bilene slites fra hverandre samtidig som klippeverktøy brukes på en spesiell måte.

- Hensikten er at frigjøringen skal gå raskere enn før, samtidig som den skadde pasienten får en mest mulig skånsom behandling før han kommer seg til sykehus, avslutter Morten Wagerlie.

Fakta TAS Fagdag
TAS = Tverretatlig Akuttmedisinsk Samarbeid

Flere biler og mange skadde
Større trafikkulykker og mange skadde setter redningspersonell på prøve. Norsk Luftambulanse starter i 2013 et nytt dagskurs som skal sette samtlige nødetater bedre i stand til å møte slike utfordringer.

Kurset er en videreføring av Tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid (TAS). Dette er det fjerde i rekken (TAS Fagdag). Denne gangen vil målet være å gjøre nødetatene bedre i stand til å håndtere store ulykker med mange skadde. Utfordringene ved slike ulykker er mange. Kommunikasjon, samhandling, ledelse er  viktige områder for redningspersonell å trene på.

- Det skjer heldigvis ikke så mange større ulykker at redningspersonellet får nok erfaring. Derfor er det viktig å trene på slike situasjoner, sier Jan Einar Andersen, prosjektleder i Norsk Luftambulanse.

Båreproblemer
- Vi trenger nye kompatible bårer, b5rer som passer rett opp i en ambulansebåre, enten det er bil, fly eller helikopter. Da flyttes pasienten bare en gang, slik at evakueringen blir tidseffektiv. Å oppfordre nødetatene til å tenke igjennom hvordan de vil håndtere mange skader er viktig. Målet er at alle pasienter skal ha en båre hver. Dette vil gjøre evakueringen, prioritering og transporten raskere. Pasienten kommer dermed raskere til sykehus og flere liv kan reddes, sier Andersen.

Fort kalde
Selv om den norske sommeren kan synes varm og god er det faktisk en overhengende fare for generell nedkjøling, hypotermi, selv på varme sommerdager.

- Forebygging og behandling av hypotermi er et forsømt område prehospitalt. Vi ønsker å rette oppmerksomhet mot dette, og vi har funnet fram til en god metode som er effektiv og billig, sier Andersen.

Samarbeid
TAS Fagdag er utarbeidet for å være nyttig for samtlige nødetater. Kurset har også blitt til i et bredt samarbeid mellom forskjellige yrkesgrupper både i og utenfor Norsk Luftambulanse. Blant annet har vi brukt erfaringer fra hypotermibehandling fra luftambulansetjenesten. Kurset, som går over en dag, vil bli tilbudt samtlige norske kommuner i tiden som kommer. De som ønsker kurset kan ta kontakt med Norsk Luftambulanse.

Sortering
- Sortering og prioritering av skadde er det første steget i den medisinske innsatsen ved en ulykke. Korrekt triage sikrer at vi gjør “mest mulig for flest mulig” og dermed bidrar til å redde liv, avslutter Jan Einar Andersen.

Triage (fransk for sortering) er en prosess med å bestemme prioritering av behandlinger til pasienter basert på hvor alvorlig deres medisinske tilstand er.