Saksutredning
I et møte med samferdselsavdelingen i Nordland fylkeskommune i vår ble en fremtidig løsning for sambandet mellom kommunene Dønna og Alstahaug presentert. En forutsetning for denne løsningen var at det ble satt inn ett nytt fartøy, M/S "Fremtiden" i sambandet. En slik ruteproduksjon ligger noe inn i fremtiden, i og med at kontraktene for neste anbudsperiode allerede er undertegnet.

Endringer i dagens ruteproduksjon må skje innenfor de rammene som anbudene gir. Skissen bygger på denne forutsetningen, samt at den også tar inn etablering av bussruter mellom Bjørn og Herøy.

Hovedgrepet i skissen er å etablere ett hovedsamband over Alstenfjorden.

Uryddig prosess
Ordfører Arnt Frode Jensen reagerer på hemmelighetskremmeriet i saken og lurer på hvorfor ikke Dønna har fremmet dette forslaget før.

- Kommunene har allerede blitt enige i regionrådet om å avvente konseptutvalgutredning for hele Helgeland og det forholder vi oss til. Slike soloutspill liker jeg dårlig, sier Jensen.

Ved utarbeidelse av en konseptutvalgutredning vektlegges en åpen prosess med bred deltakelse fra kommuner, fylkeskommuner, næringsliv og ulike interesseorganisasjoner. Rapporten sendes så ut på høring. Den underlegges også en ekstern kvalitetssikring som Samferdselsdepartementet er ansvarlig for.

Fri fantasi 
Etter å ha fått tilgang til skissen sier Jensen til Herøyfjerdingen at han stiller spørsmål med kvalitetssikringen og fagkompetansen til de som har utarbeidet forslaget. Skissen griper dramatisk inn i rutetilbudet på Søviksambandet og han sier det er uaktuelt for Herøy kommune å støtte forslaget.

Jensen mener Dønna heller bør konsentrere seg om sin egen trafikk og sitt eget næringsliv i stedet for å blande seg inn i det som angår Herøy kommune.

Møte med samferdselsråd
Onsdag denne uken skal det være møte med samferdselsråden i Bodø og da vil nok Herøy ha en helt annen agenda enn Dønna.