Tanken med en slik sykkel er at man skal kunne ta med seg eldre eller andre bevegelseshemmede ut på sykkeltur. Konseptet kommer fra Danmark, hvor hundrevis av frivillige «piloter» sørger for at de eldre på landets pleiehjem kommer ut i taxisykler eller pasientsykler og får kjenne på frisk luft.

Siden starten i 2013 har frivillige strømmet til, og i dag er det mer enn 2 500 piloter bare i Danmark, som disponerer 350 sykler i over 60 danske kommuner.

I Norge finnes det i dag over 40 initiativer som har startet opp eller som er i startgropa, og antallet vil nok øke kraftig i tida som kommer.

«Humørspredersykkel»
Skolens berømte humørspredere har helt siden 1. klasse besøkt omsorgssenteret i Herøy jevnlig og nå ønsker de å samle inn penger til en spesiell «humørspredersykkel» som skal benyttes til å få med beboerne på sykkeltur.

- Vi hadde et foreldrearrangement før jul sammen med 1. klasse der vi fikk inn 3500 kroner. I tillegg har også 1. klasse en elevbedrift som har fått inn en del penger slik at vi nå har rundt 4000 kroner til dette formålet, sier lærer Stian Prestø til Herøyfjerdingen.

I disse dager holder de på med å få laget søknader som de skal sende ut til ulike organisasjoner og bedrifter i Herøy der de ber om støtte til dette flotte tiltaket.

Sykkel med hjelpemotor
Stian forteller at sykkelen skal være plassert på omsorgssenteret og skal kunne benyttes av alle bevegelseshemmede som har behov for å komme seg ut.

- Det eneste som trengs er at det er noen som kan ta seg av syklingen. Dette kan være pårørende eller andre frivillige som melder seg til tjeneste. Vi må nok ha på plass en del avtaler etter hvert, men foreløpig oppfordrer vi bare alle til å være med på vår innsamlingsaksjon.

- En slik sykkel koster rundt 40 000 kroner og alle kan selvsagt være med på å støtte vår aksjon, avslutter Prestø.

Det er opprettet et eget kontonummer til aksjonen der alle som vil bidra kan sette inn penger til konto 4516.26.94832 og merke innbetalingen med el-sykkel i Herøy.