Internasjonal gründerskole er et samarbeidsprosjekt mellom Herøy kommune, Mosjøen og Omegn Næringsselskap, Phoenix Arbor og Murter Kornati kommune (Kroatia). Helgeland Regionråd er største bidragsyter i finansieringen.

Første samling av gründerskolen foregikk i september på Herøy, Tømmervika opplevelsessenter på Offersøy og i Mosjøen. Da var det 13 kroater som deltok sammen med 14 helgelendinger. Temaet for gründerskolen er opplevelsesbasert reiseliv.

På andre samling i Kroatia møttes den samme gjengen på nytt og da fikk reisefølget og deltakerne se på forholdene der. I og med at Herøy kommune har inngått vennskapsavtale med Murter Kornati var mye av programmet konsentrert rundt dette området.

Herøyfjerdingen har tatt oss en prat med noen av deltakerne og de kan fortelle om en uke med mange inntrykk og flotte opplevelser.

Skryter av opplegget
Kristian Dahl kommer opprinnelig fra Herøy og han var en av de yngste som deltok på gründerskolen. Han er strålende fornøyd med opplegget i Kroatia.

- Det var et lærerikt og veldig bra opplegg. Vi var på mange bedriftsbesøk og fikk se hvordan de gjør det i Kroatia. Mye er forskjellig, men vi har mye å lære av hverandre. Jeg ble spesielt imponert over marinaen i Murter Kornati. Det var imponerende å se hvordan de jobbet med båtturister, forteller Kristian Dahl.

- Gjennom deltakelsen på grunderskolen har jeg blitt kjent med de andre deltakerne og fått et mye større kontaktnett, sier Dahl.

Viktig med nye impulser
Man skulle kanskje ikke tro at Kjell Inge Jakobsen fra Seløy hadde behov for å delta på gründerskole. Han driver jo som de fleste vet med mange virksomheter i dag. Han forteller at han meldte seg på for å få nye impulser og andre innfallsvinkler.

- Det var utrolig lærerikt å se hvordan de gjør det i Kroatia og det er interessant å se hvordan turismen og næringslivet er flettet inn i hverandre. De har også flere meget store prosjekt som går mot økt reiselivssatsing relatert til historien til kommunen Murter. De er mye mer stolte av sin historie enn vi og det skal bygges opp opplevelsesbaserte prosjekt basert på moderne teknologi. “Med fortiden inn i fremtiden”, sier Kjell Inge.

Aktiv ferie
- De som kommer til Herøy på ferie ønsker å oppleve noe når de er her. Her har vi nok mye å lære av hvordan de gjør det i Kroatia. Vi fikk møte er vertskap som gjorde alt for at vi skulle trives. De stod nærmest på pinne for oss for at vi skulle få en god opplevelse når vi var der. Turismen er i mye større grad enn hjemme basert på at turisterne blir invitert inn i bedriftene og får se på produksjonen. I den imponerende marianaen fikk vi blant annet se hvordan de klarte å skreddersy opplegg for båtturister, sier Jakobsen.

Under uka i Kroatia hadde de et tettpakket program der de besøkte mange flotte nasjonalparker og bedrifter. Vi fikk se hvordan

- Jeg lot meg spesielt imponerere over flere av bedriftene og det var utrolig å se hvordan folk også på de mest avsidesliggende stedene hadde funnet opp enkelt produksjonsutstyr for å framstille sine produkter. Det er store kontraster i Kroatia og vi fikk se både det som er topp moderne og etter våre forhold virker gammeldags, sier Kjell Inge.

- På mange måter fikk vi se at vi har det godt i Norge, men det var svært lærerikt å se hvordan de gjør det og jeg fikk også med meg noen ideer hjem som jeg skal se nærmere på. Det eneste negative jeg har å si om oppholdet i Kroatia var at det kanskje var litt for mye program. Middagene som vi fikk var tradisjonsmat som de var svært stolte av å servere. Vi fikk blant annet servert tunfisk, seabass, krill og blekksprut i mange varianter. Baccalao bygd opp på blekksprut var spesielt. Deres forskjellige fiskearter var ukjente for oss. Det smakte bra, men etterhvert ble vi “lei” av fisk, humrer Jakobsen.

Sjø- og lysorgel i Zadar
Den verdenskjente arkitekten Nikola Basic viste to av sine arkitektoniske mesterverk. Sjøorgel og Hilsen til solen. Enkle og elegante trinn, skåret i hvit marmor er bygget på kaia. Under er det 35 rør tilkoblet orgelfløyter. Bølger og tidevann presser luft gjennom og lager harmonisk musikk / lyder.

Sjøorgelet er tilkoblet et stort lysorgel med millioner av lysdioder (Hilsen til solen) som lager et fantastisk lysshow på kveldene i takt med musikken fra sjøorgelet. Dette er blitt en stor turistattraksjon i Zadar og besøkende kommer fra hele verden for å oppleve det. 

Trykk her så kan dere se noen filmer på Youtube fra de kjente mesterverkene.

Kanskje kan et være noen som får en ide om å lage noe like spennende i Herøy som trekker besøkende fra hele verden.

En tredje samling
Stig Neraas forteller til Herøyfjerdingen at det planlegges en tredje samling der deltakerne skal møtes å oppsummere de ideene de har fått under deltakelsen på gründerskolen. Målet er å få i gang nye prosjekter med opplevelsesbasert reiseliv, sier Neraas.