Bjørn Økern har tidligere gitt ut boka "Havets vidder" sammen med kona Tone Toft.

Torsdag 29. november gir brasøymannen ut en bok i en helt annen genre, nemlig en thriller.

Økern sier selv at hans nye bok er basert på en NESTEN sann historie fra virkeligheten i året 1969 - da oljealderen kom til "Landet med de Kalde Kyster".

Og utgivelsen skal markeres på behørig vis på dagen i BrasøyGalleriet Kunst og Kulturverksted.

I ungdomshuset i Brasøy blir det blant annet lysbildeforedrag med historien og bakgrunnen for boka, forfatterens frustrerte erfaring med etablerte forlag og grunnen til at boka gis ut på eget forlag - nemlig Polarbjørn Forlag.

Deretter skal lanseringen foregå i BrasøyGalleriet hvor boka kan beskues og kikkes i. Det blir også en fin servering.

Om bakgrunnen for boka sier Bjørn Økern: - Vinteren og våren 1969 reiste jeg sammen med Arne Randers Heen (fjellklatreren fra Åndalsnes) og Johan Ødegård (Svalbardveteran) omkring 980 kilometer på østkysten av Svalbard.

- Oppdraget vårt var å ta utmål for oljeleting på vegne av Norsk Polar Navigasjon og Petrofina. Spesielt var Barentsøya og Edgeøya viktige mål.

- På forhånd hadde jeg sammen med Einar Sverre Pedersen og Stig Sundèn (pilot) fløyet over områdene og sluppet ned utmålsmerker fra vår Cessna 206.

- Dette fikk Norsk Polarinstitutt som opererte på vegne av Staten og BP til å gi opp forsøket på å komme først til utmålene. Men vi hadde enda Texaco (USA) og Arktikugol (SSSR) som konkurrenter, og det utviklet seg til et veritabelt kappløp om de mulige oljeressursene på Svalbards østkyst.

Det var dessuten midt i den kalde krigens kjøligste år. Dette handler ”SVALBARD 1969” om, men i en helt annen drakt.

Autentiske hendelser Han sier videre at handlingen foregår i trakter som virkelig eksisterer, og selve skjellettet i hendelsene er autentiske, noen av bipersonene også. Det er mulig noen kommer til å kjenne seg igjen.

- Hovedpersonene er i sin helhet oppdikta, de dramatiske hendelsene, og det faktum at det etter hvert viser seg å dreie seg om noe helt annet enn olje…

- Det mest autentiske er bikkjene, for det hele foregår med hundespann. Alle bikkjene var mine, og nøyaktig sånn som de er beskrevet, forteller Økern.

Før Orions belte Faktisk var Økern begynt på boka før Jon Michelet kom ut med boka "Orions belte:

- Da jeg kom hjem fra Svalbard etter en lang ekspedisjon i 1977, bestemte jeg meg til å starte på denne boka. Kom faktisk et stykke på vei, da Jon Michelet kom med ”Orions belte” i 1978.

- Jeg forsto øyeblikkelig at det ikke var plass til to sånne bøker med kort mellomrom.

- Så kom filmen – og det gikk ikke an å nevne ”Svalbard” – for ikke å snakke om å legge til ”thriller” uten å få servert ”Orions belte” som automatisk svar.

- Det skulle gå enda noen år før jeg våga å gjøre meg ferdig. Grunnen var den store roen ute på Brasøy, legger Økern til.

Og nå foreligger boka til lesing, det vil si etter den 29. november.