Hele Norge ble rørt av historien til 88-åringen Reidun Synnøve Orest, som i november la ut en annonse der hun søkte etter selskap på julekvelden. Vi blir rørt, men jeg tror også mange av oss fikk litt dårlig samvittighet. For mange av oss kjenner noen som Reidun. Hele 14 prosent, tilsvarende 553.000 nordmenn over 18 år, har i følge SSB en eller annen gang feiret julaften alene. Vi veit de har en jul med ensomhet – der kontrastene blir tydelige. Denne jula må vi tenke oss om – og vi må gå fra tanke til handling. Kanskje kan du gjøre en forskjell?

I vår kommune er vi et Lokalsamfunn med MOT. Det vil si at vi har skolebesøk på ungdomsskolen der vi trener elevene i å vise MOT til å bry seg, MOT til å si nei og MOT til å leve. Men MOT er mye mer enn bare skolebesøk. Det skal være et kulturbyggingsverktøy for hele lokalsamfunnet vårt.

Det å være MOT-kommune forplikter, helt fra ordfører og rådmann, til rektor og lærer, alle må vi vise mot – både i hverdagen og i jobben. Og tenk om vi alle sammen denne jula kunne gått i oss selv og funnet fram litt ekstra MOT. Tenk om vi kunne tatt kontakt med de vi vet trenger en ekstra prat i jula. Kjøpt en julegave. Måket snø. Gått på besøk i romjula. Invitert på middag. Da kan vi lage en jul som betyr mer varme for alle.

Det er akkurat det samme elevene lærer om i MOT-besøkene på skolen: Det skal så lite til – men det kan bety så mye.

Vis MOT denne jula du også – god jul fra alle oss i MOT i Herøy kommune!