Området er for tiden til salgs av eier Arne Moe. Før de tre partnerne gir bud på området ønsker de å få kommunens arealmessige vurdering av prosjektet.

Rådmannen mener det er lagt opp til en hard utnyttelse av eiendommen med etablering av 10 nye rorbuer som blant annet skal benyttes til leirskoledrift.

Hver av rorbuene vil være på mellom 70 og 80 kvadratmeter store. Beliggenheten er idyllisk ved Herøysundet.

De tre partnerne beskriver selve ideén, som går over tre faser, på denne måten:

Fase 1: Selskapet har sett seg ut en eiendom med kaianlegg som er perfekt egnet for dette formålet. Eiendommen har en beliggenhet som er både naturskjønn og ligger i nærheten til ett mindre tettsted. Området er allerede kjent som en turistperle. Eiendommens navn er ”Silvalneset”.

Der er i dag en bygningsmasse på 1316 kvadratmeter på eiendommen som er 6800 kvadratmeter stor. Eiendommen er i dag til salgs og vi vil om kort tid (hvis alle forutsetninger ligger til rette) legge inn bud på denne.

Fase 2 og 3: Vi vil nå gjøre bygningsmassen om til et rorbuanlegg. Og til slutt vil fase 3 være å bygge 5-8 rorbuer på eiendommen. Hovedsatsingen vil være 3 delt. Det ene delen vil være sjøtransport som i hovedsak vil foregå gjennom 5 av de største leilighetene i anlegget samt rorbuer i fase 3.

Her vil mye av turistene være gjester som vi henter på Hemavan flyplass og frakter dem til turistsenteret på Herøy. Disse turistene er gjerne flere i lag og leier hele rorbuer og 2 båter for minimum 1-2 eller 3 uker. Disse turistene bruker gjerne de tjenester som allerede måtte finnes i nærheten. Vi ser også for oss at disse turistene vil kunne komme inn under ett planlagt kulturprogram som strekker seg fra kysten og til innlandet.

Et eksempel: Ved endt ferie etter 2 uker, skal disse fraktes tilbake til flyplassen i Hemavan. På denne turen kan vi for eksempel planlegge guidet tur i sjøgate i Mosjøen før ferden går videre til Hattfjelldal, der vi presenterer den innenlandske kulturen. På denne måte får vi vist Helgeland fra sjø til fjell på en bra måte.

I et brev til Herøy kommune utdyper Kenneth Fjellheim planene videre slik:

Videre har jeg plassert bensin/dieseltankene på tomta. Disse har man muligheter til å legge ned på flere plasser.

Selve pumpestasjonen har jeg plassert nede ved flytebrygga. Jeg har også plassert terrasser utafor hver leilighet, og disse kommer ikke lenger ut enn kaianlegget ligger i dag. Rorbuene vil bli mellom 70 og 80 kvadratmeter.

Rorbuene vil bli bygget i en maritim stil med kai/gangvei fra hyttene til flyte kai, sløye rom, tørke rom, fryserom etc.

Vurdering Saken legges fram med flere alternative forslag til vedtak:

Alternativ 1. I medhold av Plan og bygningslovens § 7 kan hovedutvalget anbefale ovenfor formannskapet at det gis dispensasjon fra kommuneplanen, kommunedel plan nr 504 – 2 A av 20.12.99 til å etablere leirskole på eiendommen ”Silvalneset” gnr 5 bnr 11. under forutseting av at tiltakshaver får tilslaget på oppkjøp av eiendommen som er avertert til salgs.

Supplerende betingelse: Denne dispensasjon vil kunne gis kun til det selskap som er nevnt i søknad mottatt av plan og utviklingsavdelingen den 26.3.2007. Opplysning: Naboer er ikke varslet om forslag til bruksendring.

Alternativ 2. Hovedutvalget vil anbefale ovenfor formannskapet at det skal utarbeides privat reguleringsplan for området, selv om området pr. dato i kommuneplanen kommuneplanens arealdel er klassifisert som ordinært forretningsområde. Formålet forretning skal forstås slik at det er ordinær salgsvirksomhet i forbindelse med detaljhandel som kan drives og ikke leirskoleopplegg. Begrunnelse: En reguleringsplan vil være arealmessig avklarende både for tiltakshaver og de instanser og privatpersoner som direkte og indirekte vil bli berørt av utbyggingen. Lovgrunnlag for utarbeidelse av privat reguleringsplan er plan og bygningslovens §30. Alternativ 3: Området egner seg ikke til å etablere det omsøkte formål med bakgrunn i at området fortsatt bør være et rent forretningsområde for detaljhandel kombinert med boligutleie. Kommunen har for få arealer innenfor sentrum som egner seg til forretningsvirksomhet av den type som drives aktivt pr. dato.