Tilstandsrapporten for skolesektoren fastslår at elevene i Herøy ligger noe etter landsgjennomsnittet når det gjelder mestringsnivå på nasjonale prøver.

Enda mer bekymringsfullt er det at hvis vi ser på de elevene som begynte videregående skole i 2004 - 2006 så er det bare ca 50 % som har fullført videregående skole. Landsgjennomsnittet ligger på ca 70 %.

Forsterker resultatene
Kommunalleder II Geir Berglund delte ut oversikt over resultatene på de nasjonale prøvene for høsten 2012. På grunn av at Herøy kun har en skole og at det er små forhold er enkeltresultatene for hver klasse unntatt offentligheten. Resultatene forsterker imidlertid tendensene i tilstandsrapporten.

Viktig sak
Vegard Dalen (FRP) roste administrasjonen for grundig arbeid med tilstandsrapporten og sa at han var voldsomt engasjert i denne saken og syntes resultatene var ille og at dette på lang sikt kunne påvirke attraktiviteten til kommunen. Han mente det var for snevert å bare tenke skole og foreldre og mente derfor at flere instanser måtte kobles inn.

Han fremmet derfor et tilleggsforslag som innebærer at det innhentes ekstern kompetanse til et prosjekt som har som oppgave å identifisere og bidra til å løse utfordringer i læringsmiljøet i Herøy.

Prosjektet skal ha hovedfokus på veileding av lærere og foreldre og øke fokuset på de enkelte elever og deres prestasjoner. Dette prosjektet skal finansieres av eksterne midler og være tilknyttet et fagmiljø.

Mange dropper ut
Rådmann Roy Skogsholm orienterte formannskapet om at det var lagt ned mye arbeid i tilstandsrapporten og kartlegging. Dt viser seg at det i dag er over 20 ungdommer som sitter hjemme og ikke er i skole eller jobb og dette er svært bekymingsfullt.

Samtidig vet vi at kravene blir skjerpet for dagens ungdom med økt press fra arbeidsledig kompetent ungdom fra hele Europa.

Dette er dårlig butikk både menneskelig og økonomisk og han ønsket forslaget om prosjekt velkommen.

Rådmannens innstilling, som blant annet inneholder 10 prisipper for planlegging, gjennomføring og utvikling i oppvekstsektoren sammen med endringsforslag fra Vegar Dalen (nytt pkt. 4) ble enstemmig vedtatt.

Saken skal endelig avgjøres i kommunestyret 18. desember.

Les hele saken på Herøy kommunes hjemmeside.
Trykk her