Stein Bratseth har 34 års erfaring fra politiet og har viet en stor del av livet til å hjelpe ungdom. Han har levd etter «ingen er bare det du ser». Han har gjennom jobben sin blitt kjent med flere unge som har havnet på skråplanet – og han har flere ganger tatt med seg ungdommene hjem.  I 2015 ble han hedret som en Norsk hverdagshelt gjennom programmet «Norske helter».

Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn
Bratseth brukte sin erfaring fra politiet og krydret sitt foredrag med selvopplevde erfaringer med ungdom som hadde havnet på skråplanet. Dette var med på å forsterke det viktige budskapet han hadde til de som hadde funnet veien til Herøy skoles aula. Publikum bestod i hovedsak av foreldre og representanter fra idrettslaget. Tidligere på dagen hadde Stein vært på skolen og pratet til skolens ansatte.

Herøy skole har i flere år vært en MOT-skole og i fjor inngikk kommunen flere avtaler som viderefører arbeidet med MOT på flere plan. En av disse avtalene heter «Skolen som samfunnsbygger» og det var i denne anledningen Stein Bratseth besøkte skolen.

- Hvis du bruker bare 15 sekunder på naboungen din når du treffer han ved postkassa eller andre steder når du er på tur hjem fra jobb, så kan dette være en fantastisk forebyggende jobb. Alle har behov for å bli sett og at noen bryr seg om dem.

- Et afrikansk ordtak lyder slik; Det trengs en mann til å grave en brønn, fire mann til å bygge ei hytte, men det trengs en hel landsby til å oppdra et barn, sa Stein Bratseth.

Bratseth var opptatt av landsbytankegangen og at vi alle kunne være med å bidra til at barn og ungdom får en best mulig oppvekst.

Viktig å skape en kultur der alle er inkludert
MOT brenner for å forsterke sitt arbeid ved å forsterke voksnes felles forståelse for viktigheten av å skape en kultur der alle er inkludert. Foredraget tok for seg de tre hovedområdene bakgrunnsforståelse, skape godfølelse og tøff kjærlighet. I begrepet tøff kjærlighet ligger at man skal sette klare grenser for barn og ungdom.

For å skape godfølelse er det viktig å rose mer enn å henge seg opp i det negative. En regel kan være at man prøver å finne seks positive ting før man kommer med noe negativt.

- Rusforskeren Rita Vallekleiv sier «Heldig er den ungdommen som har teite foreldre». Av og til må vi våge å være den forelderen som er teit nok og som tør å være voksen. Ungdommen har behov for noen som sitter i flytårnet og følger med. De fleste ungdommer synes egentlig at det er greit at noen bryr seg. Det er også viktig å komme med formaninger og si klart fra hva du mener er greit, sa Bratseth.