I et brev fra ordføreren i kommunen Murter-Kornati i Kroatia inviteres Herøy kommune til å besøke kommunen og for å lage en samarbeidsavtale.

I sitt saksframlegg innstiller rådmannen på å inngå avtale om vennskapskommunesamarbeid med Murter-Kornati og argumenterer med at internasjonalisering er viktig i dag for Herøy, og det er grunn til å tro at dette får enda større betydning framover.

Murter Kornati og Herøy kommune har mye tilfelles, men også mye som er forskjellig. Dette er et godt utgangspunkt for å lære av hverandre. Det er positivt at det er ungdom en ønsker å satse på i kommunesamarbeidet.

Rådmannen innstiller på at det avsettes et budsjett på kr. 100.000,- som innarbeides ved budsjettreguleringen pr. 30. april 2013.

Fakta
Murter-Kornati ligger ca 12 mil fra den mer kjente feriebyen Spilt i Kroatia og er en øykommune med ca 200 øyer og litt over 2000 innbyggere. Turisme og fiske er hovednæringer.

Etablerer senter
I invitasjonsbrevet til Herøy kommune forteller Murter-Kornati at de arbeider med å bygge opp et Phoenix Arbor senter som skal arbeide med menneskelig utvikling og nyskapende aktiviteter.

Senteret har som mål å tilrettelegge for inspirerende samspill mellom lokale og internasjonale nyskapere som vil lede øya i en nyskapende og bærekraftig framtid.

Et av de viktigste trinnene for å realisere dette er arbeid med styrking av lokal ungdom slik at de kan bli endringsskapere.

Samarbeid innen reiseliv
Innenfor reiselivssatning er Murter Kornati kommet langt. Kroatia blir EU medlem i sommer noe som gir de økte muligheter til å finansiere samarbeidsprosjekter.

Internasjonalisering er viktig i dag og forventes å bli enda viktigere i de nærmeste årene. Nordland fylkeskommune har som målsetting å gjøre Nordland til det mest internasjonale fylket i Norge og fylkeskommunen ser veldig positivt på internasjonale vennskapskommunesamarbeid.

Ungdom er målgruppe
Murter Kornati kommune ønsker å satse på ungdommen og vil at vi fokuserer på denne gruppen i et eventuelt samarbeid. Herøy kommune har allerede midler fra Partnerskapet, Helgeland Regionråd til å gjennomføre Internasjonal Gründerskole. Ungdom er målgruppe og dette er et prosjekt som kan være en god start i kommunens vennskapskommunesamarbeid.