Rådmannen får fullmakt til å reforhandle allerede inngått avtale om midlertidig løsning fram til 1. september i år.

Alternative løsninger I forbindelse med at leder ved NAV Dønna fratrådte 1. mai 2010 for å gå over i annen stilling, tok NAV Nordlands direktør kontakt med ordfører og rådmann Herøy og Dønna kommuner.

Dette for å drøfte alternative løsninger i forhold til dagens løsning med ett selvstendig NAV-kontor i hver kommune.

Midlertidig løsning Kommunene ble da enig om å inngå samarbeid om en midlertidig løsning som innebærer felles ledelse av de to NAV-kontorene mens man satte i gang en utredning av framtidig løsning med vertskommunemodell.

Leder av NAV Herøy ble da også ansatt som leder av NAV-kontoret i Dønna.

Møte med NAV Rådmannen i Dønna gjennomførte den 13. januar i år et møte med samtlige ansatte ved NAV Dønna der man redegjorde for hovedpunktene i et fremtidig vertskommunesamarbeid, hvilke alternative løsninger som foreligger samt at eventuelle uttalelser fra de ansatte i forkant av politisk behandling må gis gjennom tillitsvalgte.

I etterkant av dette møtet har både FO Dønna og NTL Dønna avgitt uttalelse til støtte for vertskommunemodellen som fremtidig løsning.

Sak om eventuell etablering av vertskommunemodell med Herøy kommune som vertskommune ble sluttbehandlet av styringsgruppen i møte den 02. februar og det ble vedtatt følgende konklusjon:

Det er enighet mellom kommunene om at det fremmes en sak til politisk behandling i de respektive kommunestyrene i løpet av februar/mars. Herøy kommunestyre 22. mars / Dønna kommunestyre 8. mars.

Formell etablering "Med forbehold om kommunestyrenes behandling og godkjenning av forslag til vertskommunesamarbeid, forberedes avtaleinngåelser mellom kommunene og NAV Nordland med formell etablering av vertskommunemodellen med virkning fra 1. september 2011", heter det blant annet i saken.

Vurdering: Vertskommunemodell hjemler adgang for en kommune til å overlate oppgaver og avgjørelsesmyndighet til en annen kommune (vertskommunene).

Dette er blant annetgjort i samarbeidet vedrørende felles landbrukstjeneste for Herøy og Dønna, da med Dønna som vertskommune.

En vertskommunemodell for NAV-kontorene på Dønna og Herøy innebærer at man fortsatt skal opprettholde to kontorer.

Men disse vil ha felles leder og de ansatte blir tilsatt i vertskommunen (Herøy) og vil måtte påregne å utføre arbeide på begge stedene.

Absolutt beste løsning Etter rådmannens mening er vertskommunemodellen absolutt beste fremtidsløsning av disse, og at Herøy blir vertskommune ut i fra størrelsen på kontorene og tidligere fordeling av vertskommuneoppdrag (landbruk) mellom disse to kommunene.

Ordningen bør etableres fra og med 1. september 2011", vedtok formannskapet.

Rådmannen gis nødvendig fullmakt til å inngå avtaler med Herøy kommune og NAV Nordland.

Fram til 1. september i år vil man forhandle fram en avtale med Herøy kommune om videreføring av etablert midlertidig løsning med leie av NAV-leder hos Herøy kommune.