I samarbeid med Trygg Trafikk og Trafikksikkerhetsutvalget i Nordland fylkeskommune ble det arrangert Gründeramp med fokus på trafikksikkerhet i Sandnessjøen forrige torsdag.

Tre kategorier
I konkurranse med i overkant av 150 åttendeklassinger fra våre nabokommuner deltok de 19 ungdommene fra Herøy i tre ulike kategorier. Alle oppgavene dreide seg om trafikksikkerhet og trygg skolevei. To av oppgavene tok utgangspunkt i egen skole mens den siste gikk ut på å bygge en ny "perfekt" skole der alt var tilrettelagt for en trygg skolevei.

Automatisk bilbelte
Gruppa fra Herøy skole som bestod av elevene Mani Kandan Sundar, Håvard Bringsli, Adrian Magnussen og Iver Martin Bastesen klarte å dra i land en førsteplass for sin patent på automatisk bilbelte på buss.

- En sensor i setet skal fungere slik at bilbeltet kommer på automatisk når man setter seg i setet. Det skal heller ikke være mulig å ta det av så lenge bussen kjører, forteller to av prisvinnerne Håvard og Mani.

Oppfinnelsen ble under prisutdelingen omtalt som "det enkle er ofte det beste".

Gangbru under Herøysundbrua
Den andre gruppa som fikk andreplass for sin oppfinnelse bestod av Marcus Hanssen, Louise Prestø, Anne Berit Hansen, Neringa Stankeviciute og Thomas Andre Karlsen. De hadde tenkt ut en løsning med å henge en gangbru under brua over Herøysundet.

- Det skal være glassvegger av plexiglass, lyktestolper og to felt slik at det ikke virker så inneklemt. Glassveggene sørger også for at det kommer inn lys og varme slik at man sparer strøm, sier en av prisvinnerne Thomas Andre Karlsen.

Gavekort i premie
Alle prisvinnerne fikk gavekort på Sport 1 i Sandnessjøen i premie. Førsteplass ble belønnet med 400 kroner til hver deltaker, andreplass 250 kroner mens tredjeplassen ble belønnet med et gavekort på 150 kroner til hver deltaker på gruppa.

Gründercamp
Gründercamp er en treningsleir i kreativitet og nyskaping.

Elevene får et reelt oppdrag med en definert problemstilling som de skal presentere en løsning på innen et avgrenset tidsrom. Oppdraget blir gitt av Trygg Trafikk, og stikkord for tema er trafikksikkerhet, nærmiljø og ungdom.

Elevene jobber med oppdraget i grupper på 5 elever og presenterer løsningen for en jury som kårer en vinner ut fra gitte kriterier.