Den ble uvante klanger og arrangementer i Herøy kirke onsdag kveld.

Takket være Henning Sommeros fine korarrangementer og Moskva Balalaika Quartet med balalaika-besetning.

Og selvsagt det faktum at ”Stjerna fra øst” består av 17 velkjente og litt mindre kjente russiske folketoner. Undertittelen på konserten er ”Jomfru Maja på taigaen”.

Og som det klang! Kor i Dønna, eller det beste av koret komplettert med dyktige sangere fra Herøy sangkor, klang stort i den flotte steinkirka vår. Dirigent var dyktige Christopher Eva.

I ”Stjerna fra øst” blir juleevangeliet gjenfortalt i et nordisk vinterlandskap til russiske folketoner.

Geirr Lystrup binder sammen de fine sangene med fortellingen om jomfru Maja som føder Ongen til verden, og den hellige familien må flykte fra røverkongen.

Flukten går innover i den eventyrlige taigaskogen under lyset av "Stjerna fra øst".

Med den russiske settingen blir det hele fylt av akkurat tilstrekkelig mye mystikk til at vi føler oss hensatt til et annet sted og en annen tid.

Konserten starter med koret stående i midtgangen og synge ”Jomfru Majas vår”.

Før vi deretter får konsertens fineste sang, etter undertegnedes mening, nemlig ”Kvifor meg?” hvor jomfru Maja undrer seg hvorfor det er nettopp hun som er valgt ut til den guddommelige gjerning, nemlig å føde Guds barn.

Og både denne sangen, og de andre kanskje fineste sangene i konserten, er det Ragnhild Sjåvik som har fått æren av å synge.

Det gjelder ikke minst den vakre ”Sov no Maja mor”.

Og herøysangeren gjør dette på en glimrende måte!

Utover i konserten veksler Kor i Dønna, Geir Lystrup, Ragnhild Sjåvik og ikke minst Moskva Balalaika Quartet på publikums oppmerksomhet.

Etter stående applaus og blomsteroverrekkelser, hvor OK-sjef Harry Nilssen imponerte med å takke Moskva Balalaika Quartet på russisk, tro nettopp den russiske kvartetten til med en nydelig balalaika-versjon av Ave Maria.

Et fullverdig punktum for en nydelig konsert med førjuls-stemning.