Herøy kommune fikk i begynnelse av juni tildelt 200 000 kroner i støtte til et prosjekt som skal legge til rette for at ungdom kan høste erfaring fra fiskeriyrket. Et enstemmig kommunestyre bevilget også den 21. juni 2022 den kommunale andelen på kroner 200 000 til prosjektet. Nå viser det seg at det ikke er mulig å få i gang dette prosjektet i sommer. 

- Prosjektet må avlyses i år og så kaster vi ut snøret neste år og sender en ny søknad. Vi håper da at vi får støtte fra departementet slik at vi kan gjennomføre prosjektet på en så god og trygg måte som vi ønsker. Vi har ikke fått på plass fiskebåter enda og ungdommene har naturligvis også fått for dårlig tid til å melde seg på. Neste år skal vi stille mye bedre forberedt, sier nærings- og samfunnsutvikler Ronny Godhei Hansen.

Bakgrunn
Regjeringen delte i begynnelsen av juni ut to millioner kroner til kommunale prosjekter som legger til rette for at ungdom mellom 12 og 25 år kan høste erfaringer fra fiskeryrket. Departementet mottok 10 gode søknader og alle fikk støtte. Helgelandskommunene Herøy, Lurøy og Meløy er tre av ti kommuner som leverte inn søknad og fikk støtte. 

I søknaden fra Herøy kommune ble det lagt opp til at det skulle hyres inn tre båter som kunne ta 2-4 ungdomsfiskere hver. Disse tre fartøyene skulle være rigget for forskjellig fiske og det skulle være en turnus på 3x3 uker, hvor ungdomsfiskerne fikk rullere en uke på hver driftsform. 

Samarbeidspartnere var Herøy kommune og Seløy Fisk, samt tre lokale fiskere med fiskefartøy passende til tiltaket. Fisken ble garantert å kunne leves til fiskemottaket til Seløy Fisk AS. Planen var at prosjektet skulle realiseres i sommer med oppstart allerede i slutten av juni.