Til møtet i Plan og Teknisk Hovedutvalg innstiller rådmannen på at sjøhuset pålegges tilbakeført til sin opprinnelige godkjenning i henhold til tillatelse av 2003.

Fristen for å etterkomme det bygningsmessige pålegget settes til 1. juni 2012, mens ulovlig bruk må opphøre umiddelbart.

3000 kroner hver i gebyr Samtidig ilegges grunneierne overtredelsesgebyr hver seg på kr. 3.000 for begåtte brudd på plan- og bygningslovens bestemmelser. Ekteparet, som er bosatt i Fredrikstad, fikk etter søknad i 2003 fikk tillatelse til å bygge sjøhus på sin sjøhusparsell på Staulen. I tillatelsen er det presisert følgende:

Videre tillates ikke sjøhuset, nå eller senere, innredet eller tatt i bruk til "beboelse".

Fritidshus

I 2003 ble det også søkt om tillatelse til oppføring av fritidsbolig på parsellen for fritidsbolig for samme eiendom. Tillatelse ble gitt samme år.

Sjøhuset ble oppført, men fritidsboligen kom ikke til realisering fordi firmaet som skulle forestå dette gikk konkurs.

Kommunen på befaring

Sist sommer var kommunen på befaring på Staulen, og i denne anledning ble også gjeldende eiendom befart. Man kunne da konstatere at det både var innlagt vann og etablert avløp fra sjøhuset.

Kommunen kunne også registrere at det var innredet bade-/vaskerom med dusj. Bygningen bar preg av å bli nyttet som fritidsbolig.

Tatt opp med eierne

Dette ble tatt opp med eierne av bygningen i brev i sommer.

Samtidig ble det gjort oppmerksom på at dersom bygningen var innredet til og ble brukt som fritidsbolig vil det eventuelt bli forberedt sak angående pålegg om retting/tilbakeføring som sjøhus og eventuelt ileggelse av overtredelsesgebyr etter plan- og bygningsloven.

Bekrefter bruken

Ved brev av 3. august i år bekrefter eierne at bygningen både er tilkoplet offentlig vannforsyning med avløp til privat avløpsanlegg og er blitt delvis innredet til beboelse for fritidsbruk i korte perioder på midlertidig basis inntil permanent fritidsbolig blir oppført.

I sin uttalelse til saken gjør ekteparet rede for den historiske utviklingen i deres prosess for å skaffe seg en fritidsbolig i Herøy.

Tatt lang tid

Det påpekes at de synes prosessen har tatt tid, både ut fra lang behandlingstid i kommunen og det forhold om at firmaet som var engasjert for å bygge fritidsboligen og sjøhuset gikk konkurs.

Det siste forholdet innebar at nye foretak måtte engasjeres. Kai og sjøhus ble da prioritert oppført i 2004 – 2005.

Beklager å ha falt for fristelsen

Det opplyses og at det etter krav fra kommune er betalt tilknytningsavgift for vann både for sjøhuset og fritidsboligen.

Paret gjør også rede for hva som er gjort av arbeid i sjøhuset for at det skulle kunne brukes til overnatting i to - tre uker i sommerhalvåret, og beklager at de er falt for fristelsen til å bebo det de siste somrene.