- Jeg har i stor grad latt meg inspirere av Helgeland, - naturen - historien -og alle de blå nyansene som fins her ute i havet. Derav fargen "Helgelandsblått" som jeg ubeskjedent har lansert, forteller Tone Toft til Herøyfjerdingen.

Hun er i full gang med å forberede avreisen til Harstad hvor åpningsdagen for utstillingen bare er noen dager unna, nemlig 26. oktober.

Hun drar mandag 22. oktober med 50 - 60 bilder/malerier stappet i folkevognbussen.

-Spent og glad - Jeg er veldig spent og glad. Det er nå fire år siden jeg hadde utstilling i Harstad - også da gjennom Harstad Kunstforening. Da stilte jeg ut i Galleri NordNorge, sier Toft videre til Herøyfjerdingen.

- Lekamøya har fått en spesiell plass - fordi hun er kvinne - jeg fremstiller henne som sterk og modig. Ved å "omkalfatre" radikalt på innholdet i det velkjente sagnet om Lekamøya og Hestmainn; viser jeg hvordan hun tar styringa over sitt eget liv, forteller den engasjerte kunstneren videre.

Og hun legger til: - Fokus i denne utstillingen er Helgeland - men med innslag av samfunnskritikk og global elendighet.

Dette også for å skape kontraster og stille noen viktige spørsmål. Denne vekslingen i uttrykk og motiv håper jeg gir seg utslag i en spennende utstilling, sier Tone Toft.

Kjøpte nedlagt skole i 2004 Sommeren 2004 kjøpte Tone Toft og samboer Bjørn Økern den nedlagte skolen på Brasøy, og Tone har fått et flott atelier med utsikt til en storslått natur.

Og den største inspirasjonskilden er nettopp naturen som danner et bakteppe i de fleste av bildene hennes.

I dag er BrasøyGalleriet Kunst og Kulturverksted en realitet. Et lite kraftsenter på yttersia av Helgelandskysten – og hvor utstillinger, workshops og kreativ utfoldelse finner sted.

I forhåndsomtalen til utstillingen på Galleri NordNorges nettsted skriver Tone Toft blant annet at motivene i stor grad er hentet fra Helgeland.

Naturen presser på ” Naturen presser på fra alle kanter her ute på Brasøy - og jeg merker at den griper stadig sterkere inn i billedprosessen. Og de HelgelandsBlå formasjoner trer frem. Et eventyr om lyset, havet og trollfjella.”

Tone Toft er født i 1953 og er opprinnelig fra Mo i Rana. Hun er utdannet cand.mag. og har lang fartstid fra videregående skole. Hun flyttet til Brønnøysund i 1996, og ga ut ”Havets Vidde” sammen med samboer Bjørn Økern. Boka er en hyllest til Helgelandskysten – sett fra en havkajakk.

Arbeidet med fotografiene til boka satte fortgang i en billedprosess med akvarell, kull og akryl. Produksjonen ble etter hvert stor og førte til debututstilling på Polarbjørnbrygga i Brønnøysund i 2001. Som billedkunstner regner hun seg som selvlært.

Engasjement for de svake og undertrykte Mange år som spesialpedagog og arbeid med funksjonshemmede har satt dype spor. De svake og undertrykte står henne nær – og engasjement og erfaring videreføres i bildene.

Egen frigjøringsprosess, og det å våge og ta et sprang i livet, gjenspeiler seg i bildene.

Kvinneskikkelser i alle mulige varianter er derfor blitt gjennomgangsfigurer. De representerer både glede, sorg, styrke og lidelse. Rett og slett det å være menneske.

Det står å lese på på Galleri Nords nettsted. Herøyfjerdingen har fått tillatelse til å vise smakebiter fra hennes utstilling "HelgelandsBlått".

Kos deg med de nydelige bildene. Du kan se og lese med på www.gallerinn.no