–Tommy Eide kan kunsten å lage noe vakkert av det uanselige. Den viktigste egenskapen en blomsterdekoratør kan ha, mener Finn Schjøll.

Sent fredag kveld var han en av dem som sto i kø for å gratulere Tommy Eide, både med tittelen norgesmester i blomsterdekorering 2014, og konkurransens beste enkeltprestasjon.

  – Tommy har hatt mange fine prestasjoner de siste årene, men ikke nådd helt til topps. At han vant nå var både fortjent og rørende, sa Schjøll.

Det er 12 år siden Tommy sist vant NM. Også da gikk konkurransen i Tromsø.

Gledestårer
Og at Eide var en populær vinner var det ingen tvil om. Han inntok scenen til stående applaus fra deltakere på banketten, og måtte felle noen gledestårer over en slik hyllest fra sine egne.

Siden gikk han fra favn til favn og mottok klemmer og gratulasjoner.

– I bransjen er Tommy et ikon. Alle som betyr noe vet hvem han er, sier Jørn Inge Løssfelt, som er fagsjef hos Interflora Norge.

Konkurranse
Norgesmesterskapet i blomsterdekorering arrangeres hvert år av Norsk Blomsterhandlerforbund i samarbeid med Interflora Norge, og i år gikk mesterskapet i Tromsø. Der var om lag 300 bransjefolk samlet for å overvære mesterskapet.

De 28 NM-deltakerne hadde kvalifisert seg gjennom 13 distriktsfinaler, og var delt inn i to klasser; En for dem med fagbrev og mer enn fire års erfaring fra bransjen, og en for dem uten fagbrev og mindre enn fire år i bransjen.

Også i klassen for lærlinger ble vinneren fra Nord-Norge. Eilin Katarina Melkersen som er lærling på Spire Blomsterhåndtverk AS på Fauske, ble kåret til vinner. Som skoleelev var hun på utplassering i Tommys butikk på Herøy, og i 2013 hadde hun sommerjobb i butikken hans, så også vinneren i lærlingeklassen er et kjent ansikt for mange på Herøy.

Fikk publikum i kne
Konkurransen i NM besto av to innledende runder, hvor deltakerne både skulle vise fram et forberedt arbeid og bryne seg på en overraskelsesoppgave.

I år het den den forberedte oppgaven «Lys og bevegelse», og deltakerne skulle lage en botanisk skulptur inspirert av lyset i nord.  Tommys skulptur var inspirert av formen til ei stålampe. Ei ramme i aluminium ble dekket med vissent gras og geitrams fra Øksningan og undersiden av «lampeskjermen» pyntet med blomster og ledlys. Selv om det ble presentert utrolig mange flotte skulpturer, var nok Tommys skulptur den mest kreative. For å nyte skulpturen til fulle måtte publikum forholde seg aktivt til den, og enten bøye seg for å kikke, eller sette seg på krakken som inngikk i skulpturen. Den skilte seg klart ut blant de andre fargesprakende skulpturene som kunne beundres fra utsiden.

Tromsøpalme
De 28 deltakerne fikk sove på oppgaveteksten og materiell-listen til NMs andre oppgave.  En tørket Tromsøpalme skulle inngå i et blomsterarbeid, og alle deltakerne fikk det samme materiellet å jobbe med.

Igjen er kreativiteten formidabel. Her er kranser, buketter, skulpturer og like mange måter å bruke en vase på som det er deltagere. Man kan velge å ikke bruke den også, slik som Eilin Katarina Melkersen fra Fauske.

Tommy kuttet den lange hule palmestengelen i biter i forskjellige lengder og festet dem utenpå vasen som han lager et høyt og buet blomsterarbeid i. På toppen hadde en fuglefigur med lang og hengende hale funnet sitt rede.

– Fuglen brukte jeg i et av arbeidene sist jeg ble norgesmester, i 2002. Dette er barnebarnet. Generasjonene går fort i fuglenes verden, ler Eide, og koster bort rester av strå fra undersiden av de nakne føttene. Eide gikk barbeint gjennom alle konkurransene.

Innlysende ide
Men det var ikke denne oppgaven Tommy imponerte mest med. Arbeidet hans i finalen fikk prisen for NMs beste arbeid.  «Aurora Boralis – Den himmelske danserinnen» var tittelen på finaleoppgaven, og her var oppgaven å lage ei botanisk lykt ut fra utdelte materialer.

– Jeg tenkte meg om i ti sekund, og så bestemte jeg meg for å lage ei lykt inspirert av båndene i rytmisk sportsgymnastikk, forteller Tommy.

Da konkurransetiden var ute kostet Tommy raskt støv og strå vekk fra undersiden av føttene sine og kledde sokker og sko på seg før han løp avgårde for å sjekke hva de andre deltakerne hadde laget. Han var redd at alle hadde valgt samme ide som ham, og tatt utgangspunkt i hele lyslengdens lengde.

– Det er jo så innlysende, mente Tommy

Litt sladder
– Dette vil han nok aldri bekrefte selv, men Tommy veiledet Aina Nyberget Kleppe da hun designet brudebuketten til kronprinsesse Mette Marit, forteller Finn Schjøll ved forkostbordet søndag morgen, mens Tommy er og henter seg mere kaffe.

Jeg har bedt ham om å kaste lys over den tida Tommy bodde andre steder enn på Herøy, og hva han egentlig har oppnådd.

 På flyet heim spør jeg Tommy om dette virkelig er sant. Brudebuketten til et kongelig bryllup må jo være det mest prestisjetunge oppdraget en blomsterdekoratør kan få.

– Jeg lagde et blomsterarbeid som ble fotografert til en motereportasje. En stund senere, kom en ung kvinne innom butikken, som da var solgt videre, og ville ha et blomsterarbeid som lignet på det i reportasjen. Den nye eieren fikk oppdraget, og etter hvert viste det seg at det var snakk om en spesiell bukett til Kronprinsesse Mette Marit.

Jeg var glad for å overlate arbeidet til andre. Jeg tror ikke jeg passer helt inn i hoffkretser, sier Tommy.

Tekst og foto: Trine M. Albrigtsen