De tre speiderne har vært med i speidergruppa på Herøy siden de var sju år gamle, og har deltatt på både små og store speiderleire i nærmiljøet og andre steder i Norge. Om fem uker reiser de på en leir som er atskillig større og mye lenger unna. Sammen med sin speiderleder Trine Bjørnvold Heggheim, som også er så heldig at hun får være med, skal de delta på verdensspeiderleir (jamboree) i Japan! Her skal nærmere 40 000 speidere fra hele verden campe sammen i to uker ved byen Kirarahama i Yamaguchi-provinsen, sørvest i Japan. 

Fokus på fred og forståelse
På programmet for leiren inngår aktiviteter som setter fokus på fred, miljø, japansk kultur og generell kulturforståelse, vitenskap og teknologi, natur, vann og vennskap. Gjennom aktivitetene blir man kjent med ungdommer fra andre nasjoner og med forskjellig religionsbakgrunn, noe som i seg selv bygger opp under speiderlovens paragraf 10: En speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker.

800 fra Norge
Det er over 800 speidere fra Norge som skal delta på jamboreen, og deltakelsen er et samarbeid mellom Norges Speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere (som Herøyspeiderne tilhører). Begge forbundene er tilsluttet verdensorganisasjonene for speiding (WAGGGS og WOSM), noe som gir mulighet til å delta på en slik leir og få minner og inspirasjon for livet. De norske speiderne reiser i tropper som består av 36 speidere og 4 voksne ledere. For å delta som speider må man være mellom 14 og 18 år, og siden det arrangeres verdensspeiderleir bare hvert fjerde år har man mulighet bare en gang. Herøyspeiderne er i tropp sammen med speidere fra forskjellige steder i Troms, Nordland og Sør-Trøndelag, og troppen har hatt to helgesamlinger for å forberede seg på turen. Her har de øvd på samarbeid i patruljer, laget patruljebanner, satt seg grundig inn i hva som skal skje på reisen og leiren, og lært litt om japansk kultur og mat med mere.

70 år siden atombomben
Den første uka i Japan skal troppen bo i Hiroshima og dra på dagsturer i området for å bli kjent med japansk kultur, natur og hverdagsliv. I forbindelse med at det 6. august er 70 år siden atombomben ble sluppet over byen, vil alle speiderne på leiren i løpet av tiden i Japan få mulighet til å besøke Hiroshima Peace Memorial Park. Etter dagene i Hiroshima går reisen videre vestover til selve jamboreen. På jamboreen bor man i telt og organiserer matlaging og deltakelse på aktiviteter på speidervis. Speiderne gleder seg veldig, og tilbakemeldingen fra speidere og ledere som har deltatt på jamboree tidligere er at det er enormt motiverende, artig og lærerikt.

Eget speiderskjerf
Det er laget egne speiderskjerf for de norske speiderne til denne leiren, i tillegg til egne merker for å sy på skjorta. En del av moroa på leir er å bytte merker med speidere fra andre land, så alle har ordnet seg en bunke byttemerker også!

Motto for jamboreen er A SPIRIT OF UNITY, noe som blant annet kommer til syne i leirens logo: De to japanske tegnene nede i høyre hjørne betyr «WA», et ord som kan uttrykke både fellesskap og fred.

Mange har støttet turen
Det er ganske dyrt å reise og delta på en slik leir og speidere fra rike land betaler forholdsvis mye, for at speidere fra land som ikke er like godt stilt økonomisk skal kunne betale et lavere beløp. Herøyspeiderne har gjennom halvannet år skaffet til veie omtrent hele kostnaden, som er på kroner 130 000 totalt for de fire. De har hatt kakelotterier til fars- og morsdag, og de har hatt vaskedugnad i Herøy prestegård i forbindelse med skifte av prest. Hovedsummen har likevel kommet fra velvillige sponsorer, fra lokale bedrifter, Herøy kommune, Herøy menighetsråd, Nordland fylkeskommune avdeling ungdom og kultur, Helgeland Sparebank med flere. De siste midlene kom nylig på plass da Marine Harvest Herøy innvilget et raust beløp til jamboreedeltakelsen. Speiderne er takknemlige for alle bidrag som har gjort det mulig å få til å delta på jamboreen, og satser på å komme med rapport fra opplevelsene i Japan etter at de kommer hjem til Norge igjen i august.

Artig å bidra
Mandag 15. juni var de tre speiderne sammen med sin leder Trine på Marine Harvest, der det ble holdt en liten markering i forbindelse med at de er med og sponser turen. I tillegg til pengestøtte fikk de også flotte effekter fra bedriften som de kan bruke i ulike sammenhenger når de er på tur.

Den nye fabrikksjefen Odd Rikard Wik-Iversen syntes det var flott at de kunne være med å støtte et slikt flott tiltak. Marine Harvest har forvrig også en også en egen avdeling i Japan

- Jeg ser helt klart at dette kan være en flott gulrot for dem som er med i speideren over lang tid. Det er jo også veldig bra at kommunen kan tilby slike aktiviteter til ungdommene, for det er jo ikke alle som er interessert i å spille fotball eller drive med annnen type idrett, sa Iversen.

Odd Rikard hadde ellers også mange gode råd til ungdommene etter å ha tilbrakt svært mange netter i telt etter å ha tjenestegjort i Forsvaret i nesten 20 år. Odd Rikard og Maria Jakobsen ville gjerne også ha noen bilder tilbake etter turen som de kunne henge opp på «sponseveggen» sammen med de andre aktivitetene de har vært med på sponse tidligere.