- Vi holder på med å oppgradere det mobile 3G-nettet i Herøy, som i landet ellers.

3G-nettet blir raskere Når vi bytter ut utstyret klargjør vi samtidig for et eventuelt 4G-nett i Herøy.

Denne oppgraderingen vil gjøre 3G-nettet betydelig raskere med bedre kapasitet.

Mens kundene i dag kan ha opptil 7 Mb hastighet vil disse når oppgraderingen er gjort kunne ha opp til 21 Mb hastighet i 3G-nettet, sier regional informasjonssjef i Telenor Knut Sollid til Herøyfjerdingen.

Kan oppleve brudd På spørsmål om det blir aktuelt med 4G-nett i Herøy, tør ikke Sollid si noe bestemt.

- Mens utskiftingen av utstyr pågår kan kundene oppleve kortere perioder på fra en halv time til et par timer med brudd.

Ellers vil ikke kundene merke noe til arbeidet.

Det nye nettet gjør at Telenor får bedre kapasitet på datatrafikk og kan tilby kundene økte hastigheter.

For å sikre nok kapasitet vil Telenor også øke sambandet frem til basestasjonene slik at det ikke oppstår flaskehalser her, sier Knut Sollid som har oversendt følgende fakta omkring Telenors utbygging av 3G-nettet:

Fakta om utskiftingen:
• Vi skifter ut alt utstyret i mobilnettet på over 9000 basestasjoner på 6500 ulike steder i Norge, inkludert oljeinstallasjoner i Nordsjøen og Svalbard – før 2012.
• Ingen i verden har gjort dette før oss: vi bytter basestasjoner, skifter kjernenettet, alle systemer og støttesystemer samtidig som kundene våre fortsatt skal ha Norges beste mobildekning.
• Utskiftingen gjør at vi får bedre kapasitet på datatrafikk og kan tilby kundene våre økte hastigheter. Prosjektet legger også til rette for neste generasjon mobilt bredbånd (LTE) som vi vil lansere i 2012, når det er produkter (PC/Mobil/PDA) i markedet som gjør at kundene våre kan benytte seg av teknologien.
• Omtrent 15 prosent av basestasjonene ligger slik plassert at vi må ha helikopter for å komme til. Ytterligere 10 prosent krever spesialtransport med scotter, kraner, ATV eller lignende – disse ligger langt unna vanlige bilveier.
• I Telenor og hos våre underleverandører jobber omtrent 500 mennesker daglig med utskiftingen av mobilnettet. I tillegg kommer en lang rekke mennesker som bidrar gjennom våre samarbeidspartnere.

Totalt sett er godt over 1000 mennesker involvert i dette arbeidet. På hver eneste basestasjon som skal byttes ut jobber tre mann en hel dag. På det meste bytter vi ut ca 40 stasjoner om dagen.
• Hver uke sender vi ut mellom 40 og 70.000 SMSer for å varsle kunder som befinner seg i områder hvor vi skifter ut basestasjoner, og som kan oppleve at dekningen faller bort i korte perioder.
• Utstyrsskapet fra Huawei som settes inn i basestasjonene veier 280 kg. I tillegg fjerner vi gamle skap som veier til sammen ca. 1,5 millioner kilo, som vi har et godt system og samarbeidspartner for å håndtere.
• Telenor har fire hovedleverandører til det nye mobilnettet:
o Huawei – leverer radionettet
o Cisco – leverer det mobile kjernenettet
o Telcordia – leverer systemer, som for eksempel registrering av alle nye enheter i nettet
o Mycom – leverer statistikkverktøy, Performance Management.

Endringer med det nye nettet:
• Kundene vil få bedre kapasitet, hastighet og stabilitet.
• Et IP-basert nettverk på tvers av flere teknologigenerasjoner betyr at vi raskere kan gjøre nye tjenester tilgjengelig. 
• Det nye nettet håndterer den forventede trafikkutviklingen bedre, og det blir enklere for Telenor å øke kapasiteten, som vil komme kundene til gode.
• Det nye utstyret legger til rette for utbygging av neste generasjon mobilt bredbånd (LTE).
• Med det nye nettet vil Telenor redusere strømforbruket til mobilnettet med 30 prosent.