I HALD-området har vi tre vekstbedrifter, nemlig Herøy ASVO. Dønna ASVO og Lysam AS i Leirfjord.

Rammer også kommunene Sammen med HAG Vekst AS på Trofors har disse sendt inn uttalelse til NAV Nordland.

Og de har bedt kommunenes politiske ledelse formidle videre til gjeldende instanser at de varslede kuttene i tiltaksplasser for skjermet virksomhet i regionen ikke bare rammer de svakeste på arbeidsmarkedet.

Også kommunene vil bli rammet fordi disse vil bli nødt til å opprette andre tilbud.

NAV blir redusert Det er regjeringen som har foreslått å redusere rammen til arbeidsmarkedstiltak. Som en følge av dette vil også NAV bli redusert.

2. desember var lederne for vekstbedriftene i Nordland i møte med NAV Nordland, som har fått tilsagnsbrev fra arbeidsdirektoratet om å redusere antall tiltaksplasser med 318 tiltaksplasser per måned.

I følge tildelingsbrevet skal plassene i hovedsak reduseres på tiltak for brukere med nedsatt arbeidsevne. Dette vil innebære at rundt 200 tiltaksplasser per måned vil bli kuttet i skjermet sektor.

Går imot kuttene Tiltaksplasser som da vil bli rammet er VTA (varig tilrettelagt arbeid), APS (arbeidspraksis i skjermet virksomhet) og AB (arbeid med bistand).

I forslaget til vedtak går Helgeland Regionråd sterkt imot kuttene som er varslet og formidler at det ikke er akseptabelt å gi de svakeste på arbeidsmarkedet et dårligere tilbud.

Kuttene i skjermet sektor vil ramme de svakeste gruppene i samfunnet.

Bør beholdes ”Vi forutsetter at bedriftene ikke skal måtte gå til oppsigelse av tiltaksdeltakere. Dagens antall VTA-tiltaksplasser bør opprettholdes, som et fundament for bedriftene for å styrke og møte dagens og framtidens utfordringer.

Bedriftene trenger forutsigbare rammebetingelser for å kunne levere tjenester av god kvalitet til NAV.

Vi forutsetter at det skal være tett dialog mellom vekstbedriftene og NAV om konkrete tiltak som foreslås redusert.