Kommunestyret vedtok 23. juni 2015 å bosette 20 syriske flyktninger i 2015 og 20 nye i 2016. Fra 2017 og videre skal kommunen ta i mot 10-15 per år. I samme vedtak står det at det ikke skal bosettes enslige, mindreårige flyktninger.

Viktig med korrekt informasjon
Bente sier til Herøyfjerdingen at det er viktig at man avliver en del myter om hvordan flyktningene får det når de kommer til Norge.

- Det er nok dessverre en del som tror at flyktningene forskjellsbehandles i forhold til nordmenn og dette er ikke riktig. Det er heller ingen som må flytte ut av leilighetene sine for å gi plass til flyktningene. Vi har sett litt på hvordan de har gjort det i nabokommunen Dønna og har tatt med oss mange tips fra dem. De har blant annet satset mye på god og riktig informasjon om sine flyktninger og det tror jeg er en veldig viktig faktor for å få stanset feilaktige oppfatninger av de som kommer.

- Vi vet enda ikke helt sikkert når de første flyktningene kommer til oss, men vi arbeider for å kunne ta i mot de første allerede i begynnelsen av oktober. Da har Herbo to ledige leiligheter som kan disponeres. Det er IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) som bestemmer når flyktningene kommer, men foreløpig vet vi ingenting om når det kommer noen til oss, sier Hanssen.

Ressurs
- Flyktningene har vært nødt til å flykte fra landet sitt på grunn av krig og undertrykkelse og da har de naturligvis nesten ingenting med seg. Når de kommer til oss skal vi ta godt i mot dem og blant annet gi dem en enkel og grei plass å bo uten noe luksus av noe slag.

- Kommunen får statlige midler til å ta i mot flyktningene for å bygge opp et apparat for å ivareta dem, men det er også viktig å se på nye mennesker som en ressurs. En stor andel av syrere er høyt utdannede og vi må derfor anta at en god del av de som kommer til Herøy kan ha mye å lære oss og være en ressurs, dersom vi slipper dem til, sier den nytilsatte flyktningkonsulenten.

Vis godhet
Bente oppfordrer herøyfjerdingene til å være positiv i møte med de som kommer til kommunen.

- Et smil er et godt utgangspunkt for at man skal føle seg velkommen på en ny plass. I tillegg til bolig skal vi komme i gang med norskopplæring så snart som mulig. Jeg oppfordrer ellers alle innbyggere, frivillige lag og foreninger til å invitere de som kommer inn i varmen. Dette er den beste måten å få til en god integrering, sier Hanssen

Egen fagenhet
I følge kommunalleder I, Siv Nilsen, vil kommunen bygge opp en fagenhet som tar seg av flyktningene. Det faglige ansvaret blir tillagt flyktningkonsulenten mens hun og kommunalleder II Geir Berglund får overordnet ansvar for enheten innenfor hvert sitt område.

- Voksenopplæringen blir organisert gjennom denne enheten. Det skal ansettes en lærer i 100 prosent stilling som skal ta seg av denne undervisningen i tillegg til en 100 prosent stilling som miljøarbeider/assistent, sier Nilsen.

Flyttet hjem igjen
Bente forteller at hun sa opp en fast jobb i Stjørdal for å ta over huset på heimplassen Juvika i Øksningan.

- Jeg måtte bestemme meg for om jeg ville beholde huset eller selge det og da valgte jeg å flytte hjem igjen til Øksningan sammen med familien, sier Hanssen.

Bente er utdannet lektor med opprykk og har en mastergrad i offentlig administrasjon. Hun har tidligere arbeidet med undervisning av flyktninger og innvandrere i Stjørdal i fire år og sier at hun ser på dette som en spennende og interessant jobb.

Flyktninger fra Syria
Krigen i Syria har drevet over 11 millioner mennesker på flukt. Dette er nå verdens største humanitære krise. 7,6 millioner er på flukt inne i Syria, de er såkalt «internt fordrevne», mens fire millioner kvinner, barn og menn har flyktet over grensene til Syrias naboland. Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia har åpnet dørene for 95 prosent av alle flyktningene fra Syria. Flere tusen risikerer livet i forsøket på å nå Europa ved å krysse Middelhavet, verdens dødeligste sjøvei ifølge FN. 

I juni i år vedtok et bredt politisk flertall på Stortinget at Norge skal ta imot 8000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria innen 2017.