- Vi fikk inntrykk av at vi ble forstått og jeg er mer optimistisk nå enn jeg var etter møtet med ledelsen i Marine Harvest Norway forrige uke.

Det sier ordfører Arnt Frode Jensen etter det han karakteriserer som et meget positivt møte med "fylkeregjeringen" tirsdag.

Da ordføreren sammen med rådmann Roy Skogsholm tirsdag møtte Fylkesrådet i Nordland med Odd Eriksen, Rolf Knoph og Geir-Ketil Hansen var det de enorme konsekvensene en nedlegging av slakteriet vil få i Herøy som var budskapet.

Med på møtet tirsdag var også gruppelederne i fylkestinget Ketil Rønning (Ap) og Benn Mikalsen (Kystpartiet).

Ettersom en eventuell nedlegging av slakteriet i Herøy får konsekvenser for ansatte som pendler fra både Dønna og Alstahaug, var også HALD-direktør Tor-Henning Jørgensen med på dette møtet.

Rapport fordel Halsa Sist uke kom rapporten som vurderer Marine Harvest sine to slakterier i Nordland opp mot hverandre. Det ene slakteriet på Halsa i Meløy. Det andre i Herøy.

Og konklusjonene i rapporten slår fast at oppdrettsgiganten vil spare to millioner kroner i året på å legge ned i Herøy og videreføre drifta i Meløy.

De økonomiske vurderingene er i fordel Halsa. Sårbarhetsanalyse og framtidig potensiale er i fordel Herøy.

Ordfører Arnt Frode Jensen har også hatt møter med de tillitsvalgte på Hestøya.

- Jeg tror ikke det ut fra samfunnsmessige og samfunnsøkonomiske vurderinger er mulig å legge ned i Herøy.

- Herøy er en omstillingskommune som står i fare for å miste mange arbeidsplasser. I så fall må myndighetene inn med store verdier.

- Forskjellen mellom Herøy og Halsa er to millioner kroner i året i fordel Halsa. Dette kan vi utlikne med å effektivisere, mener ordfører Arnt Frode Jensen.

Herøy kommune slåss nå med nebb og klør for å beholde de mellom 70 - 100 arbeidsplassene som Marine Harvest sitt slakteri på Hestøya representerer.

I tillegg kan en eventuell nedlegging av slakteriet få konsekvenser for både Polar Seafood Herøy AS og Atlantis Fisk AS i Husvær. Indirekte kan det bli snakk om 160 arbeidsplasser.

Berører store deler av befolkningen I forhold til folketallet i Herøy vil en nedleggelse på Marine Harvest sitt slakteri berøre vel 28 prosent av befolkningen.

Til sammenlikning vil en nedlegging av slakteriet på Halsa kun berøre 1,8 prosent av befolkningen i kommunen.

Da Herøy for få år siden unngikk nedlegging av slakteriet gikk det ut over Fjord Seafoods anlegg på Abelvær i Nærøy kommune. Nedleggingen berørte da 4,1 prosent av befolkningen i Nærøy.

Altså vil en nedlegging i Herøy få enormt mye større befolkningsmessige konsekvenser enn om nedlegging kommer i Meløy.

Store negative ringvirkninger I tillegg vil en eventuell nedlegging i Herøy få store ringvirkninger utover å ramme befolkningen i Herøy, sier ordfører Arnt Frode Jensen.

- Det kan blant annet bety mellom 1 og 1,8 millioner kroner i svekket inntjening av bompenger på Toventunnel-prosjektet.

- Produksjonen av isoporkasser på Lovund blir rammet ettersom Løvold i Bodø vil overta kasseproduksjonen med en nedlegging i Herøy.

- Jeg tror enda flere brikker i samfunnet vil ramle sammen dersom Marine Harvest skulle legge ned i Herøy. Derfor tror jeg ikke det er mulig å legge ned i Herøy, sier ordfører Arnt Frode Jensen.

Brudd på egne lovnader I tillegg kan Marine Harvest med en nedlegging av arbeidsplasser gjøre seg skyldig i bryte sine egne lovnader overfor Fiskeri- og Kystdepartementet.

I søknaden om tillatelse til å fusjonere med Fjord Seafood og Marine Harvest skrev nemlig Pan Fish i mars 2006:

"Det nye selskapet vil skape nye og sikre bestående arbeidsplasser, især i kystdistriktene.

I departementets tillatelse om fusjon er det satt som vilkår at

"Bearbeidingsgraden på selskapets produkter skal øke med sikte på økonomisk integrasjon i kystdistriktene i Norge.

Dette operasjonaliseres på følgende måte:

Volumet av laks og ørret (sløyd vekt) som går videre til filetering mv. i kystdistriktene i Norge skal økes med 10 prosent årlig."

Møte 10. april 10. april skal Herøy kommune ha møte med Marine Harvest lokalt i Herøy. Da vil sannsynligvis også representanter for fylkeskommunen være med.

De ansatte på slakteriet i Herøy har frist til kommende fredag med å kommentere rapporten.