Thor Bergesen i Det Norske Turistforening avdeling Sandnessjøen forteller:

- Turistforeninga ønsker at både turister og andre skal ta i bruk også andre deler av Helgeland enn kun De Syv Søstre. Da vi var i Herøy og skulle finne en egnet topp i Herøy, var det ingen som var høyere.

- Og nå etterpå ser vi at veldig mange har vært på ”Stortuo” og skrevet seg inn i boka, forteller Bergesen til Herøyfjerdingen. Løypa er merket med røde flekker, slik Den Norske Turistforening pleier.

Lavest, ikke enklest Idéen med Topp 5-lista er å lokke folk til å gå en bestemt topp i hver av de fem kommunene Herøy, Dønna, Leirfjord, Alstahaug og Træna.

Dersom alle fem toppene forseres, kan du få et spesielt diplom med bilde av disse toppene.

De andre fire toppene på Topp 5-lista er Dønnamannen (858 meter over havet), Botnkrona (1072) i De Syv Søstre, Lihovudet (843) i Leirfjord og Gumpen (160) på Træna.

- Dette diplomet henger høyt, så det kan absolutt være noe å sikte mot nå som våren og sommeren nærmer seg, sier Thor Bergesen som selv er litt av en fjellmann.

I en årrekke har han merket opp løyper i både De Syv Søstre og Dønnamannen med rød maling.

Selv om ”Stortuo” er den suverent laveste av disse toppene, behøver den slett ikke være enklere, mener Bergesen.

Turister blir Og ideen med å trekke turister ut i distriktet har båret frukter på flere måter. Bergesen har flere eksempler på at turister på nordover har stanset opp på Helgeland.

- Blant annet hadde vi i fjor et par som spurte om andre steder å gå enn De Syv Søstre. Da foreslo jeg å ta en tur til Herøy og Dønna.

- Og paret ble så fascinert at naturen og utsikten at de ble her en hel uke og besøkte også Træna og Lovund. Jeg har flere slike eksempler, avslutter Bergesen.

Det høyeste punktet i Herøy finner vi for øvrig på Varøya (121 m.o.h.)