Under behandlingen i formannskapet mente ordfører Arnt Frode Jensen at rammene var bedre nå enn tidligere og at det alltid ville være for lite penger. Han mente det var positivt at avgiftene gikk ned, men savnet en begrunnelse for at bygdebilen i sør-øyene forslås avviklet.

- Her må det tas en runde med grendelagene, sa Jensen.

Jensen ville også ha ei forklaring på hvorfor Herøykalenderen var foreslått fjernet og fikk da til svar at lave salgstall var hovedgrunnen. Han viste ellers til at han ville komme tilbake til detaljene i budsjettet under behandlingen i kommunestyret 15. desember.

Representant Arnt Erling Paulsen (AP) ønsket å få vite litt om lånegjeld og framtidige utsikter for kommunen og til dette kunne rådmann Morten Sandbakken fortelle at det hersket en god del usikkerhet om hvordan ulike faktorer ville slå inn de kommende årene.

- Vi får et nytt inntektssystem som sannsynligvis vil ramme oss med mindre overføringer og konsekvensene av kommunereformen henger over oss. Vi har valgt å videreføre driften ut fra kjente kriterier og kuttet på en del områder og tatt ned driftsbudsjettet med rundt 900 000 kroner i 2016, sa Sandbakken.

Pendlertilskudd, lærlinger og sommerarbeid for ungdom
Flere representanter argumenterte for at man ikke måtte redusere ordningen med sommerarbeid for ungdom til tross for at den i enkelte tilfeller har fungert dårlig. I rådmannens forslag er dette tiltaket redusert fra 170 000 til 50 000 kroner. Rådmannen mener kommunen ikke har hatt kapasitet til å følge dette opp skikkelig og at det derfor er bedre å gi et bedre tilbud til noen få.

Jim Dahl (SP) var i likhet med flere representanter kritisk til at pendlertilskuddet var tatt ut av budsjettet og argumenterte for at dette måtte tas inn igjen. Han ønsket også mer fokus på lærlinger og ville også at ordningen med sommerarbeid til ungdom ikke skulle reduseres.

Elbjørg Larsen (AP) etterlyste mer presisering av lærlinger i budsjettet og var også opptatt av at man ikke gav opp ordningen med sommerarbeid for ungdom. Kommunalleder I Siv Nilsen presiserte at lærlinger lå inne i budsjettet og ikke var tatt ut av budsjett og økonomiplan.

Arnt Erling Paulsen (AP) foreslo at man kunne se på muligheten til å gi et tilskudd til private bedrifter for å ta inn ungdom til sommerarbeid. Forslaget ble støttet av flere representanter.

Rådmannens innstilling til budsjett og økonomiplan ble enstemmig vedtatt og de enkelte partiene vil som tidligere komme tilbake med sine endringsforslag når saken skal endelig behandles i kommunestyret 15. desember.

Opprettholder folketallet
Herøy kommune har klart å opprettholde folketallet etter den sterke økningen i befolkningstallet i perioden 2011 til 2013 og per 1. januar 2015 var det 1 737 innbyggere i kommunen, noe som gir en økning på fire personer fra året før. Årsaken til dette er stor arbeidsinnvandring og at andelen med i innvandrerbakgrunn er nær fire ganger større i 2014 enn den var i 2010 og har økt fra 3,1 % til 11,9 % i denne perioden. Fødselstallene er lave og i perioden 2010 - 2014 var fødselsunderskuddet på 41 personer.

Fra 2020 og utover vil sannsynligvis antallet innbyggere over 80 år dobles i forhold 2014-nivå.  Det vil derfor være behov for planlegging og tilrettelegging for dette i perioden fram mot 2020, noe som også er tatt høyde for i kommunens økonomiplan.

Folkehelseutfordringer
Herøy har noen folkehelseutfordringer og ligger dårligere an enn landet som helhet på en del områder. Særlig har arbeidsledigheten blant unge økt betydelig og andelen unge sosialhjelpsmottakere er også stigende.

Sosialtjenesten skal fra 1. januar 2016 stille krav om aktivitet for å utbetale stønad til livsopphold, dette for å unngå at personer blir gående langvarig på kommunale ytelser.

Kommunen har ingen plasser i dag som kan brukes til dette formålet og i rådmannens forslag til budsjett for 2016 og økonomiplan 2016 til 2019 er det opprettet et nytt tiltak under NAV til et prosjekt der det årlig settes av 100 000 kroner. Det skal også søkes Fylkesmannen om skjønnsmidler til dette prosjektet.

Mindre frafall i videregående skole
Av positive utviklingstrekk påpekes det at frafallet i videregående skole har falt betydelig og at kommunen nå ligger på gjennomsnittet for Nordland fylke. Den psykiske helsen til befolkningen i Herøy er også god.

Høy lånegjeld
Rådmannen er bekymret for kommunens høye lånegjeld. Netto lånegjeld per innbygger var i 2014 på kr 100 283 pr innbygger. Det gir Herøy en 22. plass nasjonalt og en 4. plass i Nordland hva angår kommuner med høy lånegjeld.

Rådmannens utgangspunkt for økonomiplanen 2016-2019 og budsjettet for 2016 er en videreføring av dagens drift. I følge rådmannen mangler det 2,9 millioner kroner i 2016 for å opprettholde dagens drift og det brukes derfor av oppsparte fondsmidler for å få budsjettet i balanse.

Store investeringer
Det legges opp til et ambisiøst investeringsprogram hvor særlig nytt helsehus og utbygging av omsorgsboliger er store og tunge prosjekter.

Bygging av nytt helsehus og omsorgsboliger skal etter planen ha byggestart i 2016 og stå ferdig i 2017. Videre skal det også investeres i to utbygginger av Herøy vannverk med nytt magasin på Langåsen og ny forsyningsledning til Marine Herøy marine næringspark. Ombygging av inngangsparti og nytt lager til Herøyhallen skal også realiseres i 2015.

Bare i 2016 skal det investeres for over 50 millioner i nye tiltak med nye låneopptak på over 30 millioner. Investeringer i omsorgsboliger og vannverk er selvfinansierende mens bygging av nytt helsehus må dekkes av kommunen. Helsehuset har en kostnadsramme på 30 millioner kroner over to år.

Trykk her for å lese formannskapets innstilling til budsjett 2016 og økonomiplan 2016-2019.