Fylkesmannen i Nordland fikk i 2006/2007 i oppdrag fra Helsedirektoratet å bidra til at det ble etablert overgrepsmottak i hvert fylke.

Anmodet om å bidra Fylkesmannen har i brev av 13. april i år til kommunene på Helgeland anmodet om at disse bidrar til etablering av slikt mottak på Helgeland.

Overgrepsmottaket skal være en koordinerende tjeneste tilpasset en spesiell pasientgruppe.

Fylkesmannen i Nordland vurderer at det ikke er pasientgrunnlag eller tilstrekkelig kompetanse i regionen til å etablere flere overgrepsmottak på Helgeland.

Medansvar Fylkesmannen anbefaler at alle kommunene i regionen bør ha et medansvar for etablering og drift av det interkommunale mottaket som nå planlegges etablert i Mosjøen.

Vefsn kommune har søkt og fått innvilget skjønnsmidler fra fylkesmannen på kr. 850.000. Dette betyr at kostnaden for den enkelte kommune vil bli halvert i 2012 i forhold til tidligere oversendt utredning.

For Herøys del blir andelen 18. 125 kroner.

I tirsdagens formannskap var det enstemmighet for rådmannens innstilling:

1. Utredningen ”Etablering av interkommunalt overgrepsmottak i Mosjøen for voldsutsatte på Helgeland” tas til etterretning.

2. Herøy kommunestyre vedtar framlagte utkast til avtale mellom Vefsn kommune som vertskommune og de øvrige kommuner på Helgeland om etablering og drift av inter-kommunalt overgrepsmottak for voldsutsatte på Helgeland i Mosjøen. Dette under forutsetning av at de andre helgelandskommunene fatter tilsvarende vedtak.

3. Herøy kommunestyre bevilger kr. 18.125,- til drift av overgrepsmottaket i 2012 som innarbeides i konsekvensjustert budsjett for 2012 og nødvendig bevilgning for senere år legges inn i konsekvensjustert økonomiplan for perioden 2012-15.

SMISO I en senere sak hadde rådmannen innstilt på avslag til SMISO Nordland (Senter Mot Incest og Seksuelle Overgrep).

Senteret, som har vært i drift siden 2007 og ligger i Mosjøen, dekker hele Nordland fylke. Det er per i dag ett senter i hvert fylke.

De er ett tilbud for incestutsatte/seksuelt misbrukte over 16 år, av begge kjønn. Tilbudet er gratis.

Lavterskeltilbud Både privatpersoner og fagfolk som trenger informasjon og veiledning kan henvende seg til senteret. Sentret er et lavterskeltilbud der alle kan henvende seg direkte.

SMISO søkte Herøy kommune om kr 4000,- i økonomisk støtte til drift av senteret for 2011.

Senteret baserer sin virksomhet på 20 prosent kommunal og 80 prosent på statlig støtte.

Forslag fra Ap I formannskapsmøtet tirsdag la Herøy Arbeiderparti fram forslag om å støtte SMISO med det omsøkte beløpet.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.