Richard har vært rundt i alle klasser fra 5. til 10. klasse og spilt forestillingen i klassemiljøet. Elevene har på denne måten fått et sterkt innblikk i historien til Tor-Henning Karlsen. Torsdag 6. november var også foreldrene invitert til å ta del i den sterke historien i en egen forestilling.

Scenen der stykket spilles er klasserommet og den eneste rekvisitten som brukes er ei vasketralle. Vi møter Tor-Henning, som i dag har ansvaret for renholdet,  mens han forteller sin historie.

Sann historie
Stykket er skrevet og regissert av Aslak Moe, og bygger på historien til Tor-Henning Karlsen fra Eikefjord som i dag er 39 år og uføretrygdet men som jobber som renholder i heimkommunen.

Vi får høre hvordan Tor-Henning ble mobbet både psykisk og fysisk gjennom hele oppveksten uten at noen grep tak i det. Han ble ikke trodd av hverken lærere eller andre voksne på barne- og ungdomsskolen han gikk i. Ikke før han begynte på folkehøgskole høsten 1992 fikk han et bedre liv. Fremdeles sliter han med senvirkningene av mobbingen.

Satt opp tidligere
Forestillingen har tidligere vært spilt en rekke ganger ved Sogn- og Fjordane Teater, men nå har Scene Helgeland produsert en ny forestilling med Richard Olsen i hovedrollen som Tor-Henning. Forestillingen skal blant annet vises både i Alstahaug, Lurøy, Mo i Rana, Vefsn og Vega.

Studenter ved Høgskolen i Nesna har laget et eget opplegg for hvordan det skal arbeides med denne problematikken i klassene etter at forestillingen er vist.

Viktig å bry seg
Rundt 70 frammøtte foreldre fikk med seg forestillingen i aulaen på Herøy skole torsdag kveld og dette er skolen godt fornøyd med. Etter forestillingen ble det blant annet pekt på viktigheten av at alle bryr seg og engasjerer seg når man ser eller har mistanke om at noen blir mobbet.

Helsesøster Edith Rishaug Hansen orienterte også om hvordan hun jobber med elevene på skolen.

- Forebygging av mobbing er forøvrig et tema som det må jobbes målrettet og kontinuerlig med hele tiden, sier rektor Lars Olav Mogård-Larsen.

Foto: Ann-Kristin Lenning