Nedgangen i innbyggertallet oppleves som paradoksal, skriver rådmann Roy Skogsholm i sin innstilling til formannskapsmøtet 6. mars.

- Næringslivet i Herøy har full fart og vokser stadig. Det rapporteres om til dels store problemer med å få tak i arbeidskraft. I perioder engasjeres det betydelig antall utlendinger på tidsbegrensede avtaler for å holde produksjonen oppe.

Samtidig er det et betydelig antall arbeidere som pendler inn til Herøy fra nabokommunene. Herøy er en av de få utkantkommunene som har netto innpendling, skriver rådmannen blant annet.

Han viser til folke- og boligtellingen i 2001 hvor antallet pendlere ut fra Herøy var 119, mens det var 143 personer som pendlet inn til kommunen.

- Det synes som dette tallet har økt slik at netto innpendling kan ligge opp mot 50 personer. Dette bør kartlegges eksakt, mener rådmannen videre.

Han skriver også at nedgangen i folketall har betydd en inntektssvikt på minst 10 til 12 millioner kroner fra 2001. Han mener at nedgangen i folketallet er større enn Statistisk Sentralbyrå sine prognoser.

- Det ligger et stort potensiale i at det pendler inn hele 143 personer. Kan noen av disse tenke seg å flytte til Herøy og hva må gjøres for å få disse til Herøy?skriver rådmann Skogsholm i sin saksframstilling til formannskapet.

Et annet interessant trekk er at en stor andel av utpendlerne arbeider i andre fylker. Dette sammen med at Herøy opplever et sterkt press på fritidsboliger/eiendommer kan tyde på at Herøy har et potensiale som attraktiv bokommune for fjernpendlere.

Hva må gjøres for å utløse dette potensialet?spør rådmannen videre.

Han legger til at Herøy kommune i alle år har vært svært aktiv på næringsutvikling.

Resultatet er at kommunen har flere arbeidsplasser enn vi har arbeidsstyrke til.

Herøy kommune konstaterer nå det samme som mange forskere har påpekt. Det er ikke antall arbeidsplasser som er avgjørende for økt bosetting.

Vi må derfor sette inn andre tiltak for å snu den negative befolkningsutviklingen, mener rådmann Skogsholm.

Han foreslår at følgende kortsiktige tiltak iverksettes omgående:

1. Gjennomføre en eksakt kartlegging av innpendlere, hvor de jobber og om noen kan være aktuelle innbyggere av Herøy.

2. Etablere et samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og kommune for å avklare varig arbeidsforhold, kartlegge behov for bolig, barnehage, skoletilbud og annet.

3. Tilrette et tilbud i et samarbeid med boligtilbydere og eventuelt ta initiativ til bygging av nye boliger. Tilrettelegge barnehageplass og andre behov.

Langsiktige tiltak Rådmannen har nedsatt en administrativ gruppe bestående av Oppvekst- og Kultursjef Harry Nilssen og næringssjef Knut Prestø for å ivareta disse kortsiktige tiltakene.

Rådmannen påpeker også noen langsiktige tiltak:

1. En grundig gjennomgang av arealplanen med sikte på å skape boligområder i Herøy (attraktiv størrelse, nært hav, båtplass og liknende)

2. Kartlegging og ivaretakelse av kommunikasjonsmessige behov mot flyplass og regionsenter for å fungere som en god bokommune.

3. Gjennomgang av skole- og barnehagetilbud med sikte på kapasitets- og kvalitetsbygging.

4. Evaluering av kulturtilbudet.

5. Utvikling av godt kommunesenter med bredt handels- og servicetilbud.

Rådmannen mener at alle disse tiltakene vil kreve en grundig planprosess. Han foreslår derfor at kommunen umiddelbart etter at det nyvalgte kommunestyret er på plass, setter igang med en effektiv strategisk planprosess med alle kommuneplanområder.

- Strategisk næringsplan vil vi ta fatt på allerede i vår (se egen sak). Her vil punkt 2 og 5 bli tatt opp, avslutter rådmann Roy Skogsholm i saksframstillingen til formannskapsmøtet 6. februar.