Den anerkjente arkitekten prof. Nikola Basic var med på turen til Herøy og han har gjort seg kjent med mange spektakulære prosjekt som senere har blitt en publikumsmagnet. Blant annet er det han som står bak det prisbelønte sjøorgelet i byen Zadar i Kroatia. Gjennom et finurlig samspill er det bølgene og vinden som får de enorme pipene til å spille harmoniske lyder og lage "musikk".

Mange øyer
Da Nikola var på Herøy presenterte han et prosjekt som han første gangen prøvde å realisere i Kroatia 1994, like etter løsrivelsen fra Jugoslavia. I likhet med Herøy består også Murter Kornati av mange øyer og ingen visste nøyaktig hvor mange det var. Det forelå også ulike definisjoner av hva som var en øy. Dette syntes prof. Nikola var en svakhet som det måtte være mulig å gjøre noe med og utnytte til noe kreativt. Tida var denne gangen ikke moden, men Nikola har hele hatt tro på dette prosjektet.

Ideen til Nikola går ut på at det skal settes ut en boks eller et slags monument på hver øy som er i størrelsen 60 x 60x 60 cm. Denne skal inneholde navn og koordinater (posisjon) på øya. Tanken er videre at det skal dannes en forening og utstedes et elektronisk pass som man kan bruke når man besøker disse øyene, både på Herøy og i Kroatia.

Øyspill
Prof. Nikola kaller de som reiser rundt på øyene for argonauter og han mener det er mulig å gjøre mye ut av dette prosjektet og få det til å fungere som et slags oppdagelses-spill. Medlemmene kan med dagens teknologi registreres elektronisk på de ulike øyene og det kan lages ulike konkurranser med høytidelige utdelinger av priser til vinnerne.

Ny turisme
Nikola Basic mener dette kan skape en ny type turisme som kan spre seg til hele Europa og at man ved denne "leken" kan bli bedre kjent med hverandre. I Kroatia er man allerede i gang med en søknad til EU om støtte til prosjektet og Nikola mener det er stor sjanse for at dette prosjektet får støtte. Det må etterhvert på plass en organisasjon og dannes en bedrift som tar seg av det praktiske, både i Herøy og Murter Kornati og etterhvert flere steder i Europa.