Speiderleder Trine Heggheim har sendt oss en rapport fra leiren.

Hver gruppe bygger sitt eget område med telt, kokemuligheter, inngangsportal, bord, kjøkkenbenk, avfallssystem og andre ting – for eksempel klessnor og klatretårn. Til sammen blir det hele en stor «by» bygd av stokker og tau. Vi hadde våre venner fra Dønna som naboer på den ene siden, og fra Brønnøy og Mo på de andre sidene, så gruppene fra Helgeland var samlet. For øvrig var det 4500 speidere på leiren, de fleste fra Norge, men også en god del fra utlandet. Et av kriteriene for å få leirmerket “Leirfresen” var å bli kjent med en utenlandsk speider.

Arrangeres hvert fjerde år
Det er landsleir hvert fjerde år, og denne leiren hadde fått navnet «Futura». Det skulle gjenspeile temaet for leiren; å finne løsninger for å ta vare på jorda vår og miljøet for at også våre etterkommere skal kunne ha et godt liv. Etter et stort åpningsshow med flaggparade lørdag kveld, var leiren i gang, med bygging (som egentlig aldri blir helt ferdig, man begynner stadig på nye ting!) og forskjellig organiserte opplegg. På sciencedagen fikk man teste forskjellige forsøk og snedige løsninger. På matdagen fikk man lage vegetarmat pluss smake på ... billelarver! Det var også ku, kalver og en geitebukk til stede denne dagen. På aktivitetsdagen kunne man lære å farge garn, slipe kniv, bruke kart og kompass, sy bestikkpose, spille handelsspillet (om urettferdigheten i verden), lage primus av en brusboks, og mye annet. Siden det var godt og varmt fikk vi også puttet inn et par badeturer til Hell-stranda, så var også den personlige hygienen sikret! Alle gruppene skulle også på haik i patruljer, der speidere i ungdomsskole eller roveralder leder sin patrulje med yngre speidere gjennom ei løype ute i marka (med kart og nødvendig utstyr for turen), med innlagt overnatting under åpen himmel eller en haikeduk. Dette kan være litt skummelt for noen på forhånd, men alle patruljene hadde en god opplevelse, og ingen uhell skjedde.

Leirbål og show fra storscenen
De forskjellige oppleggene ble oftest innledet med et show og info fra storscenen, og de fleste kveldene var det enten leirbålsshow eller (en gang) gudstjeneste fra scenen. En kveld hadde vi vennskapsleirbål, hvor vi inviterte Dønna og Mære/Sparbu til vårt område for en morsom kveld med sanger, leker, konkurranser og hyggelig samvær. Vi ble også invitert på vennskapsgudstjeneste sammen med Brønnøysund, hvor «De makalause» – en unik speidertropp med kun funksjonshemmede speidere – hadde regien på det meste.

Markedsdag samlet inn 400 000 kroner til Sør-Sudan
Siste dag på leiren var det markedsdag, hvor alle gruppene satte opp hver sin stasjon på en fotballbane og solgte en tjeneste eller et produkt. Inntekten gikk til KFUK-KFUMs arbeid blant barn og unge i krigsherjede Sør-Sudan. Her var mye oppfinnsomhet ute og gikk, og man kunne blant annet få kjøpt grønne pannekaker, popkorn laget på bål, hårvask og fotvask, massasje, fletter, hjemlagete smørkniver, luft fra Svalbard, taxitur i en rullende sofa m.m. Eller hva med en tur i karusell eller spykasse? Herøyspeiderne stilte med en populær stasjon med neglelakking, og en med store og små stoler saget kjapt ut av en stokk av Svein Olav. Det ble til slutt arrangert et «Global-løp», hvor de påmeldte sprang inn penger ved hjelp av sponsorer. I alt kom det inn 400.000 kr til Sør-Sudan denne dagen!

Gode minner og flott opplevelse
Etter avslutningsleirbål med stor stemning, oppsummering og framføring av leirsangen for siste gang, var det bare å begynne å rive ned byggverkene, pakke ned utstyret og rydde opp. En speider etterlater seg bare to ting etter en leir: Ingenting- og en takk til eieren av området. Og vi har fått med oss gode minner og flotte opplevelser som inspirerer til nye turer senere!

Tekst og bilder: Trine Heggheim