Her er forespørselen fra Arkiv Nordland:

Arkiv i Nordland arbeider for tiden med en bevaringsplan for privatarkiv i Nordland fylke. Bevaringsplanen skal fungere som en retningslinje for innsamling og bevaring av et representativt utvalg av historisk bevaringsverdige privatarkiver i fylket. I dette henseende har vi behov for lokalkjente personer i fylket som kan hjelpe oss med vårt arbeid. 

Et privatarkiv er arkiv som er skapt innenfor den private sektor. Dette kan være arkiv etter bedrifter, organisasjoner (foreninger), institusjoner, privatpersoner eller gårdsarkiv og samlinger. Eksempler på privatarkiv fra Nord-Helgeland er: Mindland pensjonistforening, Lilandets fiskarlag, Sørvik fiskarlag, Storseløy fiskarlag, Træna Kraftlag og Onøy/Lurøy avholdsforening.

Ett element ved bevaringsplanen er å utarbeide en samfunnsanalyse. Den skal blant annet inneholde en oversikt over relevante virksomheter; bedrifter, institusjoner, foreninger og personer, som bør inngå i vurderingen om bevaring.

For å kunne gjennomføre prosjektet har vi delt fylket i områder, i dette tilfellet Nord-Helgeland, og vil bestå av kommunene Alstahaug, Leirfjord, Dønna, Herøy, Rødøy, Træna og Lurøy. Vi er ute etter kunnskap om bedrifter, frivillige organisasjoner, politiske forhold og privatpersoner som har hatt en stor betydning lokalt, regionalt eller til og med nasjonalt- og om det fins arkiv etter dem.  Av det samlede utvalget vil vi så prioritere de mest representative arkivene for fremtidig bevaring, og prøve å få avtale med eierne om det. Vi er ute etter både eksisterende og tidligere virksomheter – så langt tilbake som mulig.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Arkiv i Nordland, Nordlandsmuseet, Helgeland museum, Museum Nord og Luftfartsmuseet. Museene sitter i dag på store mengder privatarkivmateriale som har blitt overlevert av privatpersoner. I fremtiden vil bevaringsplanen hjelpe oss med å vurdere hva som er særs viktig å motta og bevare. Med sin kunnskap om lokale aktører vil museene også være viktige ressurspersoner i arbeidet med samfunnsanalysen. 

Vi tror at det fins slike personer ute i kommunene som har den type kunnskap vi er ute etter, i tillegg til den kunnskap kommunen sitter inne med.

Vi ber derfor med dette om du kan sette oss i kontakt med personer i din kommune som kan tenkes å vite noe om overstående forhold. Vi ber også om å få del i den informasjonen din kommune har om disse forholdene.

Med vennlig hilsen
Ida Jensen
Arkiv i Nordland