Rett før påske sendte Marine Harvest ut pressemelding om at det var påvist Pankreassykdom i et av deres anlegg i Ramstadholmen i Nord-Trøndelag.

Båndlagt I samråd med Mattilsynet ble anlegget båndlagt og ingen andre anlegg får komme innenfor en sikkerhetssone på fem kilometer.

Samtidig søkte Marine Harvest om tillatelse til å handle fort og framskynde slakting av fisken.

Mattilsynet ga tillatelse til at laksen kunne slakses hos Marine Harvest i Herøy. 2. påskedag var slaktingen igang og den skal foregå fram til tirsdag 10. mai.

Åpne ventemerder I følge Helgeland Arbeiderblad skal PD-laks fra Nærøy ha stått i åpne ventemerder i Herøy før smitten ble påvist i Nærøy.

Oppdretter Jan Erik Jakobsen reagerer på at Marine Harvest i det hele tatt slakter PD-laks og frykter at smitten kan spre seg til Herøy og Helgeland.

- Det er etter mitt syn helt vanvittig at Marine Harvest får lov av Mattilsynet å slakte PD-fisken sin på Herøy i et smittefritt område, sier Jakobsen til Helgeland Arbeiderblad.

Måtte handle raskt Avisa siterer også seniorinspektør Lene Borgan ved Mattilsynet på Ytre Helgeland som er intervjuet av Fiskeribladet.

- I denne saken måtte vi handle raskt. Vi ønsker at PD-fisken slaktes så raskt som mulig. Derfor sa vi ja til å slakte fisken på Herøy.

Vi har tillit til Marine Harvest sine beredskapssystemer, men en kan ikke garantere for at det ikke skjer et uhell, sier Borgan.

Ikke noe å bekymre seg for Direktør Marit Solberg i Marine Harvest Norway skjønner frykten, men mener oppdretterne på Helgeland ikke har noe å bekymre seg for.

- Slakteriet på Herøy var den beste løsningen etter at flere alternativer var vurdert, sier hun til Fiskeribladet.