I kveldens NRK-program klokken 19.45 bruker Forbrukerinspektørene (FBI) forsker Harald Arnesen som kilde for å påstå at oppdrettslaksen er i ferd med å bli ”en svømmende grønnsak”.

Spiser ikke fiskefór Dette begrunnes med at produksjonen av norsk oppdrettslaks er blitt så stor at fisken ikke lenger bare spiser mat fra havet.

”Dagens oppdrettslaks får rundt 70 prosent vegetabilsk fôr, mens vill-laksen spiser fiskefôr.

Det grønne fôret er billigere og mer tilgjengelig, og dermed kan oppdrettsnæringen produsere all den laksen markedet vil ha”, leser vi på nrk.no.

- Sprer usikkerhet Dette tilbakeviser Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening som i en pressemelding i dag skriver:

- Det finnes ikke noen bedre allment tilgjengelig matkilde til omega-3 enn laks, og derfor er det synd at Arnesen sprer usikkerhet med sine uttalelser til NRK.

- Sunneste du kan spise - Norsk laks er noe av det sunneste du kan spise, og den gir full pakke av viktige vitaminer, mineraler, proteiner og fettsyrer.

I programmet på NRK1 i kveld hevder FBI  at det er lite omega 3 i norsk oppdrettslaks.

- Påstanden er ikke rett, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri og havbruknæringens landsforening, Henrik Stenwig i en pressemelding.

- Ikke gått ut over sunnheten Han legger til at det er riktig at andelen marine ingredienser er redusert, fordi næringen også er opptatt av en så optimal og bærekraftig utnyttelse av de begrensete ressursene vi har tilgjengelig.

- Men ikke noe av tilgjengelig forskning viser at dette har gått utover sunnheten.

FBI skriver på NRK sin nettside at mengden av de sunne omega 3-fettsyrene i oppdrettslaks er mer enn halvert de siste ti årene.

Analyserte fisk ”Er den norske oppdrettslaksen så sunn som mange tror?” spør FBI i kveld.

For å finne ut om oppdrettslaksen faktisk er en "svømmende grønnsak", har NRK Forbrukerinspektørene sendt laksefilet fra fem store produsenter til analyse.

Upresise målinger
- Måten FBI har gjennomført testen på er alt for upresis og ikke representativ for standarden som brukes i forhold til testing. 

Dette gjelder alt i fra kvalitetssikring til ulike måter å fjerne feilkilder på. 

Fettinnholdet i fisken vil alltid variere, både fra fisk til fisk, men også fra hvor på fisken du måler, skriver FHL i pressemeldingen og avslutter:

- Ikke sammenliknbart - Når det gjelder produktet fra Lerøy som FBI har testet er dette spesialprodukt som består av halestykker fra fisken, og dermed ikke direkte sammenliknbart med de andre produktene som er testet.

Det sier fagsjef i Lerøy Seafood Group, dr. philos. Harald Sveier.

- Denne delen av fisken har et lavere fettinnhold og dermed også mindre mengde omega 3.

Ett måltid med denne laksen er likevel et betydelig bidrag til å dekke ukesbehovet av omega-3, heter det i pressemeldingen fra FHL.