Helgen 1.-2. august arrangerte "Skibbåtsværs Venner" sammenkomst på Fiskarheimen i Skibbåtsvær. Fiskarheimen ble bygget i 1913 av forretningsmannen og emissæren Joseph J. Armistead (1848-1927) som var kveker og opprinnelig kom fra England til Norge. Første gang han kom til Norge var på en helsetur, anbefalt av hans lege. Som rekreasjon tok han og kona Sarah, som var utdannet sykepleier, en tur langs norskekysten med hurtigruteskipet S/S "Vesterålen" i 1900. Paret merket seg at det var langt mellom kirketårnene langs leia.

Ekteparet bestemte seg for å flytte til Norge, og i 1903 reiste Armistead det første bedehuset i Vikna på Trøndelagskysten og hvor familien senere bosatte seg. Slik ble kysten fra Nord-Trøndelag og til Helgeland et virkefelt for misjonering og arbeide for å bedre folks helse. Familien fikk reist hospitalet "Skotheim" i Namdalen. For å kunne farte langs kysten, kjøpte Armistead seilskuta "Red Cross" av polarfarer Roald Amundsens bror, Gustav.

Langs kysten ble det satt opp flere fiskerhjem. I dag er det bare to som er bevart. Sklinna Fiskerhjem som siden ble flyttet til Marøy, ble bygget i 1907. I Hortavær i Sømna kommune, ble bedehuset omgjort til skole som i dag er fredet. I Skibbåtsvær har "Skibbåtsvær Venner" påtatt seg ansvaret for å ivareta fiskerheimen som en del av kystsamfunnets kulturarv og minne fra en tid da stedet var et viktig fiskevær.

Fiskarheimen i Skibbåtsvær ble bygget i 1913 og vigslet året etter. Huset ble reist av Armistead på betingelse av å få gratis tomt, noe væreier Baste Bastesen besørget. Armistead satte som krav for bruken av huset at bygget alltid skulle stå åpent, slik at folk som hadde behov kunne ta inn her for å varme seg eller overnatte. Her måtte derfor alltid være matdepot, ved til brensel og sengeplasser. Dette skulle være et "Guds hus" og her skulle ikke nytes brennevin eller foregå dans og festing.

Lenge ble fiskerheimen drevet av Sjømannsmisjonen. Da Skibbåtsvær ble fraflyttet i likhet med mange andre små øysamfunn, ble fiskerheimen i 1985 solgt til en privatperson i Lurøy kommune. I 1997 ble foreningen Skibbåtsværs Venner stiftet, og fiskerheimen ble overført til foreningen som i dag ivaretar huset.

Da huset i 1985 ble solgt til Finn Risøy fra Onøy, tok han med seg en del av inventaret til Onøy. Blant annet fantes det et bilde malt i 1925 av kunstneren Aksel Storvik fra Dønna. Dette maleriet kunne i år henges tilbake på fiskerheimens vegg etter å ha blitt restaurert. Venneforeningen takker Finn Risøy fra Onøy for at han har tatt vare på bildet som nå er gitt tilbake til Skibbåtsvær.

På lørdag kunne komiteen for skjærgårdsdagene servere grillet hvalkjøtt og laks til de frammøtte. Her var leker og moro for barn og foredrag om Joseph Armistead ved Jon Ove Ottesen som er leder i venneforeningen. Om kvelden var det dans med levende musikk av Øyvind Ottesen. Arrangementet samlet 70-90 personer begge dagene tross gråværet.

Skjærgårdsdagene ble avsluttet med søndagsgudstjeneste. Sokneprest i Herøy, Kari Sjursen hold en fin tale om tilgivelse, forsoning og det å beholde vennskap. Skibbåtsværs Venner er nettopp eksempel på en vennegruppe som ikke bare går sammen om å bevare den gamle fiskerheimen. De tar også vare på naboskapet. Dette samholdet er helt avgjørende for dugnadsinnsatsen de utfører for sitt forsamlingshus. Skibbåtsværfolket vet at de disponerer en av de to siste fiskerheimene som står igjen etter grunnleggeren Joseph J. Armisteads misjonsvirksomhet langs norskekysten tidlig på 1900-tallet

Denne entusiastiske gjengen kunne ha fortjent en kulturpris for sin innsats.

Tekst og foto: Samfunnsviter dr. philos. Dagrunn Grønbech