Per Strand er kjent for sin kreativitet og evne til å løse de mest utrolige oppgaver. De siste årene har han til tross for helseplager brukt sommerhalvåret til å arbeide med sitt eget båtprosjekt. Resultatet er blitt en utrolig flott seilbåt som det ligger en utrolig innsikt og evne bak.

- Jeg har holdt på med båtprosjektet mer eller mindre de siste 12- 15 år og de 12 siste årene har jeg holdt på i den nedlagte sildoljefabrikken på Bjørn, sier Per Strand.

Laget egne verktøy
- Båten er i underkant av 50 fot og limt sammen av furu fra grunn av. Arbeidet består av limining og da er man avhegig av temperatur og fuktighet og derfor har jeg bare kunnet holde på med den i sommerhalvåret. Jeg har laget verktøyene jeg trengte og delvis også maskinene jeg har brukt, sier Strand.

- Nå skal båten til Harald Thoresen (Herøy Slip & Plastservice) og der skal det siste bygget monteres. Førerkabinen er en meter høy og jeg hadde ikke nok takhøyde til å gjøre den ferdig der den stod nå, sier Per Strand.

Materialene til båten er kommet fra Sverige og Trøndelag og alt er formet og bygd av Per Strand. Etter at båten var løftet ut gjennom hullet og ned på bakkenivå og senere sjøsatt ble den slept til Herøy Slip & Plastservice.

- Planen videre er å starte med innredningen og det tekniske anlegget og innsetting av motor, sier Strand.

Etter hvert skal det også monteres en kjøl som veier rundt 10 tonn. En ting er ihvertfall sikkert og det er at Per Strand ikke ser mørkt på ting og ikke kommer til å blir arbeidsledig med det første.

Ketch
Seilbåten som Strand har bygget er av typen Ketch som er en mindre seilbåt med to master.

Ketch er en mindre seilbåt med to master, stormast og en liten mesanmast plassert helt akterut, men likevel foran rorstammen. Dersom mesanmasten er plassert akter for rorstammen kalles det en yawl. Ketchen er en robust båttype primært beregnet for kystfart, men er også kjent brukt som lystbåt.

Det antas at betegnelsen ketch kommer av det engelske catch, fange/jage. (Kilde: Wikipedia)

Se bilder fra den spennende sjøsettingen av seilbåten på bildeserien nedenfor.