Mandag 6. juni og tirsdag 7. juni kan du være med på et løft for miljøet, samtidig som du støtter Herøy IL sitt guttelag i fotball.

Innsamlingsaksjon Da vil blant annet disse guttene i samarbeid med Telenor og Norges Idrettsforbund samle inn brukte mobiltelefoner i Norges største innsamlingsaksjon.

Robert Grønbech, Jørgen Hågensen, Henning Karlsen og Ole-Johnny Grande og resten av guttelaget til Herøy IL skal nemlig delta på verdens største fotballturnering Norway Cup i Oslo.

Skaper nye muligheter Det skal de sammen med både jentelaget og FK Herøy/Dønnas juniorlag, og nå gjelder det å samle inn penger til turen.

Mandag og tirsdag skal de slå to fluer i en smekk, når de hjelper deg med å slå et slag for miljøet.

Nestleder Hilde Olsen i Herøy IL Fotball forteller til Herøyfjerdingen at ved å levere inn gamle mobiltelefoner kan du bidra til at disse blir resirkulert eller kan skape nye muligheter for andre.

Miljøvennlig - 7 av 10 nordmenn har brukte mobiltelefoner i roteskuffen, og det er viktig at din gamle mobil blir resirkulert på en sikker og miljøvennlig måte.

Ved å gi din brukte mobil til Herøy IL så bidrar du til verdifulle dugnadsinntekter for Herøy IL sitt guttelag, i tillegg til at du sørger for at din brukte mobil kan skape nye muligheter, sier Hilde Olsen.

Mange gode grunner Det er mange grunner til at du skal levere inn din gamle mobil og ikke la den bli liggende i skuffen. En brukt mobiltelefon inneholder blant annet en del metaller og mineraler det er stor knapphet på, og som kan gjøre stor nytte for seg i ny produksjon.

Samtidig reduserer man behovet for utvinning av metaller og mineraler gjennom gruvedrift, som igjen har negative miljøkonsekvenser ved at trær hugges og mye energi benyttes i selve utvinningen.

Skadelig for miljøet En mobiltelefon inneholder også kjemikalier som kan være skadelig for miljøet dersom den gamle mobiltelefon ikke blir forsvarlig håndtert når den kastes. Det verste man kan gjøre er å kaste mobiltelefonen i søppelbøtta.

Det fører til at miljøgifter i mobiltelefonen blir sluppet ut i naturen, da mobiltelefonen blir brent sammen med annet restavfall i anlegg som ikke er laget for å forbrenne elektronikk.

Ved å levere mobiltelefonen til gjenvinning med Telenor, så vil alle mobiltelefonens deler bli håndtert av en miljøsertifisert returpartner som håndterer miljøskadelige kjemikalier på en forsvarlig måte.

Kan brukes på nytt Mange brukte mobiltelefoner er også av en slik kvalitet at de kan brukes på nytt.

Gjenbrukbare mobiltelefoner blir videresolgt i velfungerende bruktmarkeder i Asia, i hovedsak i Kina, men også i India og i Afrika.

I mange land bidrar tilgang til mobiltelefoni et viktig velstandsløft for både enkeltpersoner og hele samfunn

Ta ut SIM-kortet Telenor minner om at du før innlevering av mobilen må huske å ut SIM-kortet.

Dersom det finnes gjenværende informasjon på mobilen så vil Telenor gjennom sin sertifiserte returpartner slette all gjenværende informasjon og destruere minnekort på mobilen.

Guttelaget kommer med en tydelig merket og spesialdesignet pose for innsamling av mobiler, slik at folk kan være trygg på at mobiltelefonen blir håndtert på en forsvarlig måte, heter det i informasjonen fra Telenor.

Mange telefoner i skuffen Som også minner om at Norge er et høyteknologisk land med stor nytte og glede av dagens mobilteknologi.

”Vår avanserte bruk av teknologi, gjør også at Norge er et av landene i verden med flest gamle og brukte mobiltelefoner i ”roteskuffen. Der hører de ikke hjemme.

Derfor har Telenor og Norges Idrettsforbund gått sammen om Norges største innsamlingsaksjon for brukte mobiltelefoner, og idrettslagene er vår viktigste lagspiller for å få samlet inn så mange som mulig”, heter det i samme melding fra Telenor.

Ladere Dersom noen ønsker å levere inn sin gamle mobiltelefon med lader, så må ladere puttes i en separat pose og ikke i innsamlingsposen som er laget for sikker innsamling av mobiltelefoner.

Eventuelle ladere som blir levert, pakkes i en enkel plastpose og sendes i returesken sammen de brukte mobiltelefonene.

Telenor har som mål å samle inn over 200.000 brukte mobiltelefoner i 2011.