Kulturskolen i Herøy har flere ganger dette året markert Prøysenåret i ulike sammenhenger. Biblioteket hadde i vår en egen markering av Prøysen og da framførte elever fra kulturskolen flere sanger. I tillegg har også kulturskolen hatt flere utekonserter der Prøysen har vært tema.

Ved å klikke på linken nedenfor kan dere høre tre flotte innspillinger av Prøysen-viser framført av ulike elever fra Kulturskolen i Herøy. Det er kulturskolerektor Reidar Moursund som spiller alle instrumenter og som har stått for studioarbeidet. Sangene kan også søkes opp på Kulturskolen i Herøy på nettstedet http://soundcloud.com

  1. «Trassvisa hennes Tora», sunget av Kristiane Lenning og Sunniva Pettersen. Melodi: Egil Monn-Iversen
  2. «Lillebrors vise», sunget av Oda og Ingrid Kilvær Nilssen. Melodi: Finn Ludt
  3. «Bolla Pinnsvin», sunget av Sunniva og Kristiane. Melodi: Johan Øian

 

 

Ida og Oda Nilssen.JPG

Ingrid og Oda Kilvær Nilssen fra Prøysen-markinga på biblioteket 3. juni i år (Foto: Helene Gutterød Huseby)

Alf Prøysen
Prøysen.pngPrøysen, norsk visekunstner og lyriker fra Ringsaker som fra sitt store gjennombrudd med Drengestu'viser (1948) raskt ble Norges sentrale visekunstner og populærkulturelle lyriker. Gjennom sanger som ”Husmannspolka”, ”Tango for to”, ”Lillebrors vise”, ”Du ska få en dag i mårå”, ”Julekveldsvise”, ”Jørgen Hattemaker”, ”Musevisa” og ”Romjulsdrøm” ble han uhyre populær gjennom 1950- og 1960-tallet, både blant barn og voksne.

Til suksessen bidro samarbeidet med ypperlige komponister, spesielt Finn Ludt og Bjarne Amdahl, og dessuten Prøysens mangslungne virke i NRK. Der var han overalt, i programmer som Store Studio, Søndagsposten, Lørdagsbarnetimen og Barnetimen for de minste, i sistnevnte med den berømte åpningsvignetten ”Å, du gode sparegrisen min”.

Kilde: Store norske leksikon