Gjennom elevbedriften "Økologisk knaskerot" ønsker skolen å sette fokus på arbeidsprosessene på en gård og spesielt hvordan det ble drevet tidligere. I samarbeid med gårdbruker Torgeir Lenning fikk de i vår pløyd opp og harvet et jordstykke på gården hans på Lenninga. Settepotetene og gulrotfrøene fikk de fra Jostein Skaga på Dønna som syntes det var artig å bidra til dette flotte prosjektet. Steinar Olsen stilte velvillig opp med traktor og settemaskin da potetene ble satt på gammelmåten.

Første avling klar
Onsdag var ungdommene på Lenning gård og tok opp potet med grev på gammelmåten. Dette var nok en ny øvelse for ungdommene og mange ble nok litt slitne etterhvert. Det var imidlertid ingen sure miner å spore da Herøyfjerdingen var på besøk og ungdommene hadde fått klar en god del poteter til salg.

- De potetene som ble tatt opp i dag er hvitpotet mens den mer rødlige pimpernellen trenger litt lenger tid i jorda, sier en av lærerne Bjørn Åge Remman, som forøvrig er oppvokst på en gård.

- I dag ble det brukt grev for at elevene skal få litt erfaring med hvordan det ble drevet tidligere, men senere blir vi nok nødt til å bruke en potetopptaker som kaster opp potetene dersom vi skal bli ferdig. Vi vil også ta opp gulrøtter når disse blir klare og legge dem ut for salg, sier Remman.

Salget i gang
Med unntak av litt kunstgjødsel er potetene og gulrøttene blitt dyrket fram økologisk med bruk av naturgjødsel og uten sprøytemidler. Det skulle derfor være prima kvalitet som elevbedriften kan tilby sine kunder.

Allerede i morgen, torsdag 28. august er det mulig å få kjøpt poteteter utenfor inngangen til biblioteket mellom kl. 12 og 14. De koster forøvrig 10 kroner kiloet og leveres i sekker på henholdsvis tre  og fem kilo med egen flott logo.

Herøyfjerdingens utsendte reporter har allerede sikret seg en sekk og kan trygt anbefale alle å benytte seg av tilbudet og støtte elevene i dette flotte tiltaket.