Det er Elektro og Kjøleteknikk ved Jan Harry Edvardsen som har anbudet med å holde veilysene i Herøy i orden.

400.000 hvert år 400.000 kroner er satt av til dette i år og hvert år framover, og i dag var Edvardsen innkalt til møte.

Her møtte også rådmann Roy Skogsholm, Plan og Utviklingssjef Roy Nilssen og Herøy kommunes elektriker Bjarne Nikolaisen.

Her gikk ordfører Arnt Frode Jensen krets for krets og fikk en status for hver enkelt område. Se status nederst i saken.

Bedre enn ventet Konklusjon på møtet ble at det er lys i atskillig flere veilys enn hva ordføreren trodde ut fra tilbakemeldinger.

Videre tar kommunen sikte på at alle ødelagte pærer skal byttes ut før jul.

Større vedlikeholdsarbeid må inn på en prioriteringsliste.

Sørøyene dårligst stilt Det ble ellers konkludert med at Brasøy, Husvær og Sandvær står dårligst rustet for å møte mørketiden når det gjelder veilys.

Jan Harry Edvardsen skal med det første ta turen til sørøyene både for å bytte de lysene som er mørke og for å oppdatere seg på hva som må repareres.

- Vi må ta oss tid til å få lys i alle lamper mens det fortsatt er fint vær, sa Edvardsen.

Må prioritere Plan og Utviklingssjef Roy Nilssen uttalte blant annet at det må settes opp en prioritering for neste år.

- Der anleggene ikke kan repareres, venter vi å få de inn på neste års prioriteringsliste.

Anleggene i Prestøy er noen av de dårligste vi har. Stolpene henger noen steder på linja, sa Nilssen.

Penger fra veilysforeninger Dette betyr at maskinentreprenør Rolf Edvardsen også må til sørøyene, for det hans bedrift som har oppdraget med oppretting av stolper på vegne av Jan Harry Edvardsen.

Roy Nilssen kunne også opplyse at tre veilysforeninger har overført penger til kommunen, etter at kommunen har overtatt ansvaret for deres anlegg.

Kvinnefiskarlaget har overført 90.000 kroner, veilyslaget på Hokleppan 40.000 og et annet veilyslag har overført om lag 5000 kroner.

Bruker mer enn andre - Disse pengene er øremerket veilysanlegget i deres eget område, sa Nilssen.

Rådmann Roy Skogsholm trakk fram at Herøy kommune ligger dobbelt så høyt som andre kommuner i KOSTRA-gruppen når det gjelder penger brukt til drift og vedlikehold av veilys.

Plan og Utviklingssjef Roy Nilssen påpekte at veilysene betyr mye for folk. De står også som et minnemerke over dugnadsarbeid.

Sørøyene må prioriteres - Slik det ser ut i dag må Husvær og Brasøy prioriteres neste år, konkluderte ordfører Arnt Frode Jensen da møtet gikk mot slutten.

De 400.000 kronene som er avsatt for i år er omtrent brukt opp, kunne Jan Harry Edvardsen opplyse.

Det er Plan og Teknisk Hovedutvalget som har prioritert hvilke oppgaver som skal utføres i år.

Var svært dårlig Mange av de private veilysanleggene var i svært dårlig forfatning da kommunen overtok disse for noen år tilbake.

Status for de enkelte kretsene slik det kom fram i møtet i dag:

Seløy: Det er mørkt enkelte steder, men situajonen er ”ganske bra”, slik det ble beskrevet. Mye armatur er byttet ut i år, men det gjenstår å bytte arnatur over brua.

- Det er litt overledning enkelte steder, noe som fører til at lyset kan slå seg av. Det er enkelte mørke punkter, sa Bjarne Nikolaisen.

Det er i år byttet ut to skap som var meget dårlige. Både kable og luftspenn er i utgangspunktet i orden.

Totalt skal det være inntil fem mørke pærer her.

Staulen: Her har stolpene stått skjeve lenge. En fasefeil i et skap gjør at lysene er ikke er optimale. Status i 2009 tilsa 15 dårlige armaturer og 32 som er bra. Det er dårlig lys ned mot Roald Mortensen og ved Jan Tore Jakobsen.

Roy Nilssen opplyste at det på Sør-Staulen skal være sju mørke pærer, mens det er ni mørke pærer på Nord-Staulen.

Øksningan: Det er nå stort sett i veilysene over hele Øksningan, selv om det er noen lys som er mørke. Det gjelder blant annet ned til Enakvalen hvor det står to helårsboliger. Her må hele anlegget totalrenoveres.

Utbedringer er foretatt på Ytter-Øksningan, helt ned til Fagerneset til Rolf Edvardsen.

Det er byttet ut et strekk og det er kommet nye lys. Det samme gjelder i Sørvågen.

Det skal være fem mørke pærer i indre Øksningan.

Nord-Herøy: Her er det opparbeidet veilys til Kippervika. Anlegget er i bra forfatning og det er byttet armatur ved Rolf Jørgensen.

Hokleppan: Her er det lys stort sett hele veien. Det skal være tre mørke pærer.

Valsåsen: Her er det noen litt svake pærer som har stått lenge, men det er lys. Åsen: Her skal alt være i orden. Grindvika: Lys i alle punkter.

Sør-Herøy: Flostad: Her er det ikke lys på sideveien, men det skal bli lys. Det er målt opp punkter hvor lysene skal komme.

Fra Flostad-krysset til Tennsundbrua: Her er det mange lys som mangler.

Askmyra: Her er det sagt at beboerne skal sette opp lysanlegg.

Svinøya: Her er det stort sett lys hele veien til Hildrunn Johansen.

Det ble i møtet opplyst at det skal være to mørke lys på Sør-Herøy, mens det på Fagervikveien skal være det samme.

Tenna: Det er veilys langs hovedveien helt til Dammen. Dette er et av de siste strekkene som har blitt satt opp i Herøy.

Vangsholmen: Her er det i orden. Nye lys kom på plass sist fredag. Det mangler fortsatt to – tre armaturer.

Tennvalen: Her er det kun et par veilys og det står ved hurtigbåtkaia. Disse er det lys i.

Med veien til Vangsholmen skal det være 11 mørke pærer.

Brasøy: Her er det ikke veilys til ferjeleiet, men det er det langs ”gammelveien”. Det er lys i noen av veilysene på ”brasøysiden”, men de store utfordringene finner vi på Prestøy.

- Vi vet ikke om det er lys på Prestøya. Jeg vet det mangler lys på deler av Prestøy og at det er noen ledninger som henger, uttalte Jan Harry Edvardsen.

Han vil med det første ta turen ut til Husvær og Brasøy/Prestøy for å oppdatere seg på situasjonen.

Plan og Utviklingssjef Roy Nilssen opplyste at av 48 armaturer på Prestøy  er hele 42 dårlige.

- Dårlige armaturer er noe vi sliter med i sørøyene. Vi kan vel si at brasøysiden er brukbar, mens prestøysiden er dårlig, sa Nilssen.

Husvær: Også her er kommunen usikker på statusen. Det er ordnet et skap i Husvær, men antakelig er det noen mørke punkter. Kommunen prioriterer områder med helårsboliger.

Sandvær: Kommunen har ikke status for veilys-situasjonen i Sandvær. Her er det tre veilysanlegg, og det er planer om å gjøre en omkobling i forbindelse med at grendelaget skal overta grendehuset.