Utbyggingen skal i følge pressemeldingen bygge videre på, og styrke eksisterende næringer, særlig «Seløy Kystferie» som vil være motoren bak utviklingsprosjektet.

Planene for hytteområdet ble framlagt som ekstrasak i forrige formannskapsmøte den 29. januar. Et enstemmig formannskap vedtok å innarbeide planene i kommuneplanens arealdel og gjennomføre en overordnet konsekvensutredning. På et senere tidspunkt vil det også kreves detaljregulering fra utbygger.

Her kan dere lese pressemeldingen i sin helhet:
Området «Nautøya» er på om lag 460 mål og har en svært lang kystlinje. Her vil alle enheter ha nærhet til sjøen og utsikt i alle himmelretninger. En slik utbygging og tilrettelegging vil ikke minst kunne føre til flere positive ringvirkninger for lokalsamfunnet som helhet. Eksisterende næringer som den lokale butikken og restauranten Augustbrygga på Seløya er allerede i stor grad avhengig av turisme, og en utbygging vil kunne innebære ytterligere utvikling av disse næringene, og flere arbeidsplasser i kommunen. Også i gjennomføringen av prosjektet vil det være behov for etablering av infrastruktur, vann og kloakk i tillegg til oppføring av hytter med mer, som kan gi ytterligere sysselsetting for lokale aktører.

Positiv utviklingstrend
Herøy kommune har i senere tid snudd en negativ befolkningsutvikling og kommunen er nå inne i en positiv utviklingstrend med tro på framtida. Kommunen har blant annet markert seg ved å bli tildelt Fylkesmannen i Nordland sin fornyingspris for prosjektet «økt bosetting», og som eneste kommune i Norge, har Europarådet tildelt en 3. premie blant Europas kystkommuner for satsningen. Kommunens satsningsområde nummer en og to er turisme og friluftsliv, og tiltaket som her foreslås ønsker å bygge videre på denne positive utviklingstrenden.

100 enheter
Tiltakshaver planlegger å bygge ut rundt 100 enheter, først og fremst bestående av nøkkelklare, selveierhytter. Denne typen høystandard hytter kjennetegnes av typisk størrelse fra 80 m2 og oppover, innlagt vann og avløp, innlagt strøm, kjøreadkomst helt fram, med mere. Enhetene har et spredt bosettingsmønster der plassering er gitt av terrenget.

En slik spredt hyttebygging vil være positivt i den forstand at det gir større muligheter for å justere tomtearrondering og hytteplassering slik at ulemper for andre interesser reduseres.

Bebyggelsen er foreløpig tenkt plassert i en sirkelformasjon. Det er sol på alle tomter, døgnet rundt om sommeren.

Allmenheten skal gis tilgang

Tiltakshaver ønsker å skape et attraktivt turområde som inviterer allmenheten inn gjennom:

  • Offentlige p-plasser/gjesteplasser
  • Tursti/-veg for allmenheten rundt LitInautøya og Nautøya
  • Grillplasser for allmenheten i tilknytning til friområde
  • Muligheter for camping i utmark
  • Offentlig marina med servicehus
  • Utleie av "naust/rorbuer"
  • Tilrettelegging for ulike aktiviteter i marint opplevelsessenter og i tilknytning til Seløy Kystferie: sykkelutleie, kajakkutleie, opplevelsesturer (Rib), bading, fiske, dykking osv.

Områdets naturkvaliteter. samt allerede etablert opplevelsesnæring i nærmiljøet, tilsier at dette kan ha et stort utviklingspotensial. Området er dag liten grad brukt som turområde.

Badestrender og grøntområde skal bevares og knyttes bedre sammen. Allmenheten skal være sikret ferdsel i disse områdene. og det foreslås å opprette en tursti/veg i sjøkanten rundt øyene.

De som står bak prosjektet er Seløy Kystferie AS, Sørra Holding AS, Prius Eiendom AS samt grunneierne.

En tar sikte på å utvikle prosjektet i nært samarbeid med grunneierne, Herøy kommune samt Nordland fylke og har som målsetting at prosjektet skal bli den fremste "motoren" i reselivsnæringen på kysten av Midt-Helgeland.

Alle foto: Kristian Olsen