Det er meget spennende og spenstige planer Roy Skogsholm skisserer for Herøyfjerdingen foran møtet med toppledelsen i Marine Harvest torsdag og fredag denne uka.

- Alt dette er prosjekter med gjensidig nytte for både Marine Harvest og Herøy. Vi ønsker å bygge en infrastruktur som gjør det logisk at Marine Harvest blir i Herøy for all framtid, sier rådmann Roy Skogsholm.

Disse tiltakene står på møteplanen:

1. Bedre mottaksmære-fasiliter Det blir stadig større båter i denne næringa og disse trenger større plass og mer dybde ved mærer og kai. Herøy kommune ønsker, i samarbeid med Kystverket, å legge til rette for dette.

2. Bygging av fryselager (ikke innfrysing) som leietaker - I Marine Harvest region Nord tas det sikte på mer innfrysing av fisk og lagring av frossen fisk for senere utskiping. Herøy kommune ønsker å bidra til et større prosjekt hvor slik lagring kan skje, gjerne i samarbeid med flere bedrifter, sier rådmann Roy Skogsholm.

3. Videreutvikling av dypvannskai Herøy kommune ønsker å bidra til å videreutvikle kaia slik at Marine Harvest kan ta imot større fryseskip. I dette ligger det også arbeid for å bedre leia ut fra Hestøya.

- Vi bør utvikle Hestøya til en næringspark blant annet for å utvikle miljøet innen fiskeforedling i Herøy. Med tettere lokalisering kan flere bedrifter samarbeide og i dette blir Marine Harvest sentrale.

Polar Seafood til Hestøya I dag er det stille i produksjonslokalene til Polar Seafood i Fagervik etter konkursen. Men det jobbes for å komme igang igjen. - Vi ser for oss at Polar Seafood på sikt etablerer seg med filetproduksjon på Hestøya. Det er et viktig moment for å komme igang igjen, mener Roy Skogsholm.

4.Ny transportløsning Herøy - terminal E6 / jernbanen - Vi må få på plass en ny og bedre transport for laksen ut fra Herøy mot E6 og jernbane. Da må vi mer over på jernbane, mot at laksen i dag kjøres med trailer helt til Gardermoen og Oslo.

Skogsholm mener dette slett ikke betyr en trussel som trailerselskapene i området. Tvertimot.

- Det gir nye muligheter for lokale transportselskaper å bringe laksen inn til E6, mens det i dag er mange internasjonale selskaper som henter laksen ut fra Herøy, sier rådmannen.

5. Flytransportløsning Storuman i Sverige Det er langt å frakte laksen helt til Gardermoen, for å få den på fly ut av landet. Spesielt unødvendig er det når vi finner en stor flyplass med 2300 meter lang flystripe i Storuman i Sverige - bare 30 mil unna!

- Jeg har vært i kontakt med ledelsen for flyplassen og fått brev tilbake om at de er interessert i å stille flyplassen til disposisjon for utskiping av laks til både Europa og Østen. Dette kan bli en fantastisk god løsning, mener rådmann Skogsholm.

Flyplassen i Storuman er en militær flyplass, legger han til.

6. Arbeidskrafttilgang Marine Harvest har til tider vansker med å rekuttere nok arbeidskraft lokalt.

- Vi ønsker å forsterke dette med å få folk til å bosette seg i Herøy og dermed skape tilgang på arbeidskraft.

- Vi er i den forbindelse igang med å etablere et borettslag som skal sette opp gjennomgangsboliger, på linje med det som er gjort i Lurøy, Lovund og Træna. Jeg tror vi jobber med de samme problemstillingene som disse kommunene - i en sterk voksende næring. uttaler Skogsholm videre.

I denne forbindelse har Herøy kommune etablert et samarbeid med Bodø Boligbyggelag (BBL) i Sandnessjøen.

- Vi har blant annet diskutert løsninger for å komme videre, avslutter rådmannen.