Følgende innstilling til kommunestyret ble vedtatt enstemmig i formannskapet 2. september:

  1. Herøy kommunestyre vedtar videre deltakelse (fase 2) i kommunestrukturprosjektet.

  2. Herøy kommunestyre vedtar følgende handlingsplan for fase 2:

  • Rådmannen utarbeider søknad til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om tilskudd på inntil kr. 100.000 for å dekke kostnader knyttet til informasjon og folkehøring.

  • Felles seminar for kommunestyrerepresentanter i de deltakende kommuner i november 2014.

  • Herøy formannskap inviterer til åpne møter i samarbeid med grendeutvalgene i Sandvær, Husvær, Seløy og Øksningan 01.01. – 01.03. 2015 for å informere om kommunestrukturprosjektet og for å stimulere til debatt i forkant av kommunestyrevalget høsten 2015.

  • Herøy kommunestyre inviterer til åpent folkemøte våren 2015 hvor det sentrale tema skal være fremtidig kommunestruktur. Dette møtet forsøkes samordnet med tilsvarende møter i de andre deltakende kommunene.

  • Herøy kommunestyre forutsetter at standardiserte faktaoppsett og spørreunder-søkelser rettet mot innbyggerne som utarbeides av departementet benyttes i høringen av innbyggerne, dette som skissert i Kommuneproposisjonen 2015

  1. Herøy kommunestyre vil ta endelig stilling til ny kommunestruktur i etterkant av kommunestyrevalget i 2015 i løpet av oktober måned.

Bakgrunn
Kommunestyret fattet vedtak i møte 24. juni 2014 om at de ønsket at Herøy kommune skulle delta i lokale og regionale prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner.

Kommunene Alstahaug, Dønna, Leirfjord og Vefsn har siden 2012 kjørt et prosjekt for å utrede økonomiske og tjenestemessige konsekvenser ved alternative kommunestrukturmodeller som kan involvere flere kommuner på Helgeland. Kommunene engasjerte Telemarksforskning til å bistå seg i prosjektet.

Telemarksforskning la fram sin utredning av konsekvenser av alternative kommunestruktur-modeller på Helgeland i april 2014. Styringsgruppen (ordførerne) i prosjektet behandlet utredningen i møte den 19.06.14 og vedtok følgende handlingsplan for det videre arbeid:

Aktivitetsplan for fase 2 i kommunestrukturprosjektet frem til endelig beslutning i 2015:

  • Prosjektstyret (ordførere) tar kontakt med de andre kommunene og spør om de vil tiltre prosjektet. Andre kommuners kommunestyre må vedta deltakelse.
  • Felles saksframlegg til kommunestyrene. Rådmennene lager felles saksframlegg (TW starter arbeidet).
  • Kommunale handlingsplaner der møteaktivitet i kommunen framgår. Dette skal være en del av saksfremlegget. Hver enkelt kommune utarbeider handlingsplan.
  • Behandling i kommunestyrene høsten 2014. Den enkelte kommune gjrø vedtak om deltaking.
  • Søknad til KMD. Hver kommune søker – ut ifra omforent mal – om midler til prosessen i egen kommune iht kommunestyrevedtaket.
  • Møte i prosjektstyret i oktober 2014. Gjennomgang av agenda for felles samling av kommunestyre-representantene i de deltakende kommunene.
  • Fellesseminar for kommunestyrerepresentanter i de deltakende kommuner. I tillegg politisk ledelse fra KMD, FM, KS, Distriktssentret 5. november 2014 (etter åpning av Toventunnelen). Det arrangeres et seminar for kommunestyrerepresentantene i de kommunene som har vedtatt deltaking i fase 2. Informasjon og samtaler/diskusjon (fellesprosjektet).
  • Folkemøter i kommunene som deltar i fase 2 i perioden januar – mai 2015. Kommunene samkjører møtene slik at en kan hente inn ekstern innleder og dele på reisekostnadene osv.

Utredningen av «Konsekvenser av alternative kommunestrukturmodeller på Helgeland» som Telemarksforskning har utarbeidet følger som saksvedlegg. Denne ble gjennomgått på en felles samling for formannskapene i kommunene Alstahaug, Dønna, Leirfjord og Vefsn på Vega den 7. og 8. mars 2014.

Utredningen har hatt som formål å kartlegge konsekvenser knyttet til følgende kommune-strukturalternativer på Helgeland:

Alternativ 1 - Alle
Dette alternativ innebærer sammenslåing av 7 kommuner (Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn, Grane, Hattfjelldal og Dønna)og vil gi en ny kommune med ca. 29000 innbyggere.

Alternativ 2 – HALD + Vefsn
Dette alternativ innebærer sammenslåing av 5 kommuner (Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Dønna og Vefsn) og vil gi en ny kommune med ca. 26000 innbyggere.

Alternativ 3 – HALD
Dette alternativ innebærer sammenslåing av 4 kommuner (Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna) og vil gi en ny kommune med ca. 12700 innbyggere.

Alternativ 4 – Vefsn, Grane og Hattfjelldal
Dette alternativ innebærer sammensåing av 3 kommuner (Vefsn, Grane og Hattfjelldal) og vil gi en ny kommune med ca. 16000 innbyggere.

Telemarksforskning vurderer alternativ 3 og 4 som de mest nærliggende og realistiske alternativene.

Trykk her for å lese mer om denne saken og andre saker på Herøy kommunes hjemmeside