”Ordførerne aksepterer ikke en nedbemanning av etaten da dette gir befolkningen et dårligere tilbud, lengre ventetid, dårligere kundekontakt og lavere kompetanse”, skriver ordførerne 18 ordførere fra Helgeland. Deriblant alle fire ordførerne i HALD.

Ikke tatt med i prosessen Felles-uttalelsen er stilet til Finansdepartementet, Kommunal og Regionaldepartementet, Skatt Nord og Skatteetatens Landsforbund og ble signert 31. januar.

”Det blir registrert at skatteetaten har foretatt en betydelig nedbemanning på Helgeland uten at kommunene er tatt med i prosessen om dette.

I forbindelse med Reorganisering Av Skatteetaten (ROS) i 2008-2010 ble det lagt vekt på at dette skulle utvikles større fagmiljø og robusthet.

Ordførerne kan ikke se at dette er skjedd ved flere av skattekontorene i regionen, blant annet ved kontoret i Brønnøysund”, heter det i uttalelsen.

Nedlegging av 130 kontorer I brevet skriver ordførerne at kommunene på Helgeland har registrert Skattedirektoratets utspill om omorganisering av skattekontorene.

Det legges et generelt styringssignal der alle skattekontorer med færre enn fem ansatte skal nedlegges. Dette kan medføre nedlegging av 130 likningskontorer.

”Vi har i enkelte kommer store fiskeforedlingsbedrifter som har stor andel utenlandske arbeidstakere som skiftes ut ofte.

Identitetskontroll Dette medfører et stort behov for identitetskontroll med personlig frammøte for å utstede skattekort og liknende.

Dette kontrollpunktet er også et viktig kontrollpunkt for kontroll av oppholdstillatelse og manglende flyttemelding. Disse kontorene har opptil 30 besøkende per dag de har åpent.

Alternativet for disse arbeidstakerne er å bruke en hel arbeidsdag på å reise til regionsenteret”, leser vi i uttalelsen fra ordførerne.

Skikkelig servicenivå Ordførerne mener videre at det må sikres at publikum i de øvrige kommuner i distriktet får opprettholdt et tilstrekkelig servicenivå sett opp mot behov og antall innbyggere.

”Vi finner det ytterst betenkelig at etaten selv og alene skal avgjøre strukturen på likningskontorene.

Ny organisering bør uansett ikke finne sted før det gjennomføres en evaluering av den organisering som nylig har vært gjennomført”, slutter ordførerne brevet.