Det var i går at det ble oppdaget mistenkelige symptomer på to besetninger i Dønna som har kontakt med hverandre.

Deretter sendte landbruks- og næringssjef Jørn Høberg mail til alle bøndene i Herøy og Dønna. 

Ta forholdsregler Her ber han blant annet ber om at det blir tatt alle forholdsregler i forbindelse med besøk på bruket og i nærheten av besetningen, samarbeid mellom besetningen med mer.

”I korte trekk er dette en virusinfeksjon som kan gi svært syke dyr – i verste fall kan dyrene dø av sykdommen”, skriver Høberg blant annet i formasjonen til bøndene i våre to kommuner.

Spør før kontakt - Det folk flest trenger å vite er at man må spørre bonden før man tar kontakt med storfe, for dette er en sykdom som kun går på storfe.

Mennesker trenger altså ikke være bekymret for å bli smittet, sier Line Grønaas som er veterinær for Herøy.

Hun sier at mistanken ble vekket i går torsdag, og at veterinærene antar at det er et luftveisvirus. Det gjenstår altså å finne ut hvilket type virus dette er.

Symptomer I de to besetningene på Dønna hvor det foreligger mistanke om BRSV har kyrne hatt snue, feber og skum rundt munnen.

Dette er sammen med hoste, rennende nese, anstrengt og rask pust symptomer på BRSV, som altså er en svært smittsom storfe-sykdom.

- Alle bønder i både Herøy og Dønna er varslet og alle forsiktighetsregler blir fulgt. Denne informasjonen gjaldt hvilke symptomer bøndene skal se etter og hvordan man skal forhindre smitte.

Nærkontakt med dyrene Det er i første rekke oss veterinærer og tankbilen som henter melka som må være påpasselige.

Dette betyr blant annet at vi må bruke støvler og overtrekksklær som bare brukes i det enkelte fjøset. Man må nemlig i nærkontakt med smittede dyr for å spre smitten videre, sier Grønaas.

Hun mener videre at det ikke er grunn til unødige bekymringer og håper dette ikke skaper hysteri.

Påvist i Alstahaug - Jeg har ikke sett noe som helst mistenkelig på noen gårder i Herøy og bøndene følger sine vanlige hygienerutiner i fjøset, sier hun.

Smitten spres vanligvis enten ved at storfe beiter sammen med dyr fra andre besetningen eller ved at bønder kjøper dyr fra en besetning som har smitten.

Landbrukssjef Jørn Høberg skriver i mailen til bøndene at det siden jul i fjor har vært påvist BRSV i Alstahaug, uten at veterinærene i Herøy og Dønna – eller landbrukskontoret i de to kommunene er blitt informert om det.