BRS-viruset ble sist uke påvist hos en bestning i Hattfjelldal og nå har altså veterinær Seierstad mistanke om at det samme viruset kan være kommet til Herøy. Dette skjedde i går mandag.

- Det er spesielt to tiltak jeg vil oppfordre gårdbrukerne i Herøy til å gjennomføre.

Tiltak 1. Bruk fotbad med desinfiserende væske når man har vært i fjøset.

2. Bruk smitteslusene man har blitt pålagt å innføre på gårdene.

Andre tiltak kan være at man har eget tøy til de som skal inn i fjøset. Det gjelder selvsagt også avløseren.

Og annen generell god hygiene.

- Dette er et meget smittsomt virus. Symptomene på BRS-viruset er tilstede hos denne besetningen i Herøy.

Det er derfor viktig å hindre trafikk til og fra besetningen. Og gårdbrukerne må varsle ved mistanke om sykdom på besetningen, sier Seierstad.

Symptomer: * Kua slutter å melke * Temperaturstigning og feber * Hoste og neseflod * Pusteproblemer

I dag tirsdag kommer representaner for Mattilsynet til Herøy for å ta blodprøver at storfe-bestningen. Resultatet av prøvene vil foreligge i løpet av et par-tre dager, mener veternær Seierstad.

Smittekilder Han vil ikke skape hysteri, for BRS-viruset er ikke farlig på annen måte ann at den er plagsom og fører til tap for bonden ettersom kua mister melka.

Hvor kan smitten ha kommet ut til Herøy? - Mulige smittekilder kan være melkebilsjåfør, slakteritransport, veterinær og andre besøkende på gården.

- Dette er en såkalt C-sykdom som ikke er rapporteringspliktig. Men vi ønsker å få oversikt over besetningene som har sise symptomene. Derfor oppfordrer jeg jeg gårdbrukerne til å ta kontakt ved mistanke, sier Seierstad.

Minske besøk mellom gårdene Veterinæren ønsker også at gårdbrukerne i denne tiden skal minske besøkene mellom gårdene mest mulig.

- Det er et ønske om at de som jobber med planer om samdrift i denne perioden toner ned aktiviteten. Vi håper å begrense dette utbruddet og derfor er smitteforebyggende tiltak kjempeviktig, sier Seierstad.

Han legger til at pålegget om å innføre smittesluser nå virkelig får en effekt. Han legger også til at det foreløpig kun er mistanke om denne sykdommen.

Herøyfjerdingen kommer tilbake med oppdatering når resultatet av Mattilsynets prøvetaking er klart.