Barne- og Ungdomsrådet har gitt utalelser til sju punkter i budsjettet som angår ungdom.

Mange år tilbake i tid Dette gjelder fjerning av tilskudd til lag og foreninger, fjerning av  skoleskyss til elever innenfor skyssgrensen, kutt i to lærerstillinger, samlokalisering av skole og bibliotek, reduksjon i kulturskolen, ruskonsulenten og ungdomsklubben.

"Barne- og ungdomsrådet synes forslaget med brukerstyrt ungdomsklubb ikke er noe godt forslag. Dette er å gå mange år tilbake i tid. Det var slik ungdomsklubben ble drevet når den startet opp og det fungerte ikke noe særlig bra.

Ungdomsklubbleder Barne- og ungdomsrådet mener at det er viktig at det tilsettes en ”ungdomsklubbleder” som brukerne av klubben kan samarbeide og planlegge aktiviteter sammen med. Dette er et svært viktig tilbud for Herøys barn- og ungdom", mener barne- og ungdomsrådet.

Kulturskolen Rådet mener også at det ikke bør kuttes i kulturskole-tilbudet, fordi dette er et viktig tilbud til barn og unge i Herøy.

Ungdommene mener også at inntil det kommer tilfredsstillende løsninger uten busstransport, må gratis skoleskyss over den trafikkfarlige Herøysundbrua opprettholdes.

Under kan du lese hva Herøy Barne- og Ungdomsråd har uttalt.

Vedtak:

1. Fjern tilskudd til lag- og foreninger: Barne- og ungdomsrådet synes det er sterkt beklagelig at det foreslås å ta bort tilskuddet til lag og foreninger. Dette gir ikke lag og foreninger som ønsker å gjøre noe for befolkningen i Herøy noen følelse av at det settes pris på det de gjør. Barne- og ungdomsrådet ber om at støtte til lag- og foreninger videreføres.

2.  Fjerne skoleskyss til elever innenfor skyssgrensen Barne- og ungdomsrådet støtter i følgende uttalelse fra SU:

Det viktige her er sektorplanens delmål om trygge skoleveier: ”Barn og unge skal kunne ferdes trygt på skoleveien uten følge.” Inntil det kommer tilfredsstillende løsninger uten busstransport, må gratis skoleskyss over den trafikkfarlige Herøysundbrua opprettholdes. FAU har bedt om at det i vintermånedene blir gratis skoleskyss for alle grunnskoleelever over Herøysundbrua og Tennsundbrua fordi disse oppleves som svært farlige når det er mørkt og været ofte er utfordrende.

3. Kutte 2 årsverk lærerstilling 2013 og 2014 Barne– og ungdomsrådet støtter følgende uttalelse fra SU:

Etter omleggingen av skolestrukturen og de påfølgende innstrammingene har skolen de siste årene hatt et minimum av lærerressurser. Ved flere anledninger har vi måttet be om endringer i forhold til økonomiplanen for å kunne møte nye behov på en lovlig og forsvarlig måte.

Rektor har gjort godt rede for hvordan kutt i lærerstillingene vil ramme opplæringen.

Elevene melder om at lærertettheten allerede er for dårlige i sentrale fag som f.eks. matematikk. Det er utrolig viktig at skolen får beholde sine lærere dette og det neste skoleåret.

Vi kan ikke møte økt bosetting med et dårligere opplæringstilbud. Da kan økningen fort stoppe opp og til og med snus til nedgang igjen.

Elever med annet morsmål enn norsk (og samisk) har lovfestet rett til særskilt norskopplæring og om nødvendig også morsmålsopplæring og/eller tospråklig fagopplæring.

Kuttene i lærerstillinger er beklagelige selv om de kommer et stykke ut i planperioden. Elevtallet vil holde seg ganske stabilt, men innføringen av valgfag vil kreve flere lærertimer på ungdomstrinnet de neste årene. Hvis kuttforslagene blir vedtatt, kan vi fort ende opp i flere omkamper når nye budsjett skal vedtas.

Kuttene får umiddelbare negative virkninger for de elevene som får dårligere opplæring. I tillegg vil langtidsvirkningene med større frafall i videregående opplæring, også være negative for samfunnsøkonomien, f.eks. ved større belastning på NAV-systemet.

4. Samlokalisere skole og bibliotek Barne- og ungdomsrådet ser på dette som et godt tiltak i den nylig vedtatte sektorplanen for oppvekst og kultur fordi det forventes å gi elevene bedre læringsresultater, bl.a. via økt leselyst. Det er derfor viktig at tiltaket kommer med i økonomiplanen.

5. Brukerstyrt ungdomsklubb: Barne- og ungdomsrådet synes forslaget med brukerstyrt ungdomsklubb ikke er noe godt forslag. Dette er å gå mange år tilbake i tid. Det var slik ungdomsklubben ble drevet når den startet opp og det fungerte ikke noe særlig bra. Barne- og ungdomsrådet mener at det er viktig at det tilsettes en ”ungdomsklubbleder” som brukerne av klubben kan samarbeide og planlegge aktiviteter sammen med. Dette er et svært viktig tilbud for Herøys barn- og ungdom. Når det gjelder stillingens størrelse, ønsker barne- og ungdomsrådet at stillingsstørrelsen  opprettholdes. Barne- og ungdomsrådet kan imidlertid gå med på at det reduseres til 50% slik at den evt. kan kombineres med en annen stilling.

6. Reduksjon i kulturskolen: Barne- og ungdomsrådet mener at det ikke bør reduseres i stilinger i kulturskolen, den bør heller økes for dette er et kjempeviktig tilbud for barn- og unge i Herøy.

7.  Ruskonsulent: Selv om ruskonsulentstillingen 50 % er en prosjektstilling, ber barne- og ungdomsrådet at det jobbes med at denne stillingen blir en permanent stilling. Dette er viktig i forhold til det forebyggende folkehelsearbeidet og rusforebyggende tiltak.