- Den 1. mai starter ny sesong med «5 på topp» og det har vi tenkt å markere med fest den 30. april som fast tradisjon. Dagen er sammenfallende med Valborgsnatt, så denne kvelden skal vi brenne bål, og kanskje blir det en heks på bålet?

- Vi skal markere at vi nå går vi inn i en aktiv periode med mange fine toppturer og mye god folkehelse. Vi legger opp til en familiesamling på Drømmeplassen der det vil bli salg av kraftsuppe sånn at vi får styrke til toppturer.

- I tillegg til bålbrenning, salg av suppe, kaffe og kake blir det loddsalg, konkurranse med fine premier. Vi håper mange vil komme og være med på feiring av oppstart av sesongen og en ny tradisjon i Øksningan, skriver Elbjørg Larsen til Herøyfjerdingen.

«5 på topp» i Øksningan
Toppene er ikke så høye, men de er mange og flotte. Det er en fin og litt tøff tur å ta alle på en gang, men det trenger du ikke. Det er ikke krevende løyper og det ligger kart i hver kasse og i tillegg er det kart inne i grillhytta som ligger på Drømmeplassen. Det kan også være en fin tur for ferierende som kommer til Herøy på sykkel. Kommer du med bil er det merket på kartet hvor du kan parkere ved de forskjellige toppene. De som går på alle toppene innen en gitt frist blir med i trekning av premier.

Toppene er Karifjellet, Stortuva, Innerøyfjellet, Storåsfjellet, Gårdsøytangen.

Valborgsnatta
Valborgsnatta er natta til 1. mai. Både i Tyskland og dels i Norden har det vært en tradisjon å brenne bål, og etter folketradisjonen var heksene aktive denne natta. Navnet skriver seg fra den tyske helgenen Valborg (ca 710–779), som var abbedisse i klosteret i Heidenheim i Schwaben, men tradisjonen i navnet hennes ble knyttet til hedenske vår- og fruktbarhetsritualer. Finland, Sverige og Tromsø blir Valborgsmesseaften fremdeles feiret.
Kilde: Wikipedia